Editorial

Greu error dels EUA amb l’Iran

La decisió del president nord-americà Donald Trump de trencar unilateralment el pacte nuclear amb l’Iran deixa l’Orient Mitjà, i de rebot el món, al llindar d’una greu crisi bèl·lica i d’una possible nova crisi econòmica amb l’augment del preu del petroli. També suposa un important pas enrere en les relacions entre Europa i els EUA, molt fermes els últims 70 anys. No han servit de res les pressions europees de les últimes setmanes davant la tossuderia dels ultraconservadors del govern americà.

Trump, certament, compleix les seves promeses electorals, i el trencament del pacte nuclear amb els iranians n’era una, però la decisió de l’impetuós president nord-americà només fa contents Israel i l’Aràbia Saudita, enemics acèrrims de l’Iran i que no volen perdre, sobretot els primers, la seva hegemonia militar a la zona. La resta dels signants del pacte, entre els quals Rússia i els aliats europeus, ja es van afanyar ahir a denunciar l’error nord-americà, que perjudicarà, sobretot, grans empreses del Vell Continent que, des que es va signar l’acord, han fet nombroses inversions a l’Iran.

El més greu de tot plegat és que el trencament del pacte, a més de donar força al sector més conservador del règim dels aiatol·làs i de posar més benzina a la delicada situació geopolítica de la zona, està basat en simples suposicions. Americans i israelians acusen l’Iran d’haver incomplert l’acord i d’haver portat d’amagat un programa nuclear, quan cap inspecció feta no ha trobat proves d’aquests fets. Tot fa pensar, ara mateix, malauradament, en les mentides que es van desplegar contra l’Iraq i el seu presumpte programa d’armes de destrucció massiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia