Opinió

A la tres

Justícia jutjada

“La partida, amb cartes marcades a l’Estat, es juga a Alemanya, Bèlgica, Suïssa, el Regne Unit i a Estrasburg

Mireia Boya li va dir fa uns dies al jutge Pablo Llarena que creu que la sentència de l’1-O està escrita. “El judici serà una pantomima política, el judici de veritat serà a instàncies internacionals”, va advertir l’exdiputada cupaire abans que el magistrat del Suprem li demanés si preferia que la processés per rebel·lió, en comptes de desobediència. La insòlita pregunta de Llarena resumeix el desenvolupament d’un procés judicial que es modula a conveniència.

La sensació és la que es va atrevir a expressar en veu alta Boya: el guió espanyol està escrit. Tant el judicial com el de les institucions. No hi ha espai per a la improvisació en una pel·lícula construïda per l’Estat que, en el final que té al cap, acaba amb els que ha apuntat com a líders de la suposada i mai demostrada –per inexistent– rebel·lió catalana a la presó. Hi ha voluntat exemplificadora per als qui en el futur gosin desafiar Espanya. Qui no s’hi pensaria dues vegades amb polítics a la presó i d’altres a l’exili?

L’independentisme ha passat mentalment pantalla d’aquesta justícia espanyola i es concentra, com deia Boya, en les instàncies internacionals. La partida, amb cartes marcades a l’Estat, es juga a Alemanya, Bèlgica, Suïssa i el Regne Unit i es dirimirà, també, a Estrasburg. Ho remarcava el conseller Josep Rull en un article publicat diumenge en aquest diari.

I, atenent als esdeveniments, Espanya està perdent la contesa exterior. Al revés de l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein descartant rebel·lió per a Carles Puigdemont s’hi suma ara la dolorosa bufetada de la justícia belga. Una plantofada en forma de rebuig a l’extradició dels consellers Meritxell Serret, Antoni Comín i Lluís Puig per irregularitats en l’euroordre emesa per Llarena. Les dues decisions deixen en evidència el jutge i el procés que s’està portant a terme al Suprem, que avança mentre Europa va esmicolant acusacions i delictes. No és casualitat que Llarena hagi obert la porta a rebaixar rebel·lió a sedició o conspiració per a la rebel·lió. Perquè Europa també jutjarà la justícia espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia