Editorial

L’hora de retirar l’article 155

Fidel al que va prometre des del primer moment, el president de la Generalitat, Quim Torra, va nomenar, ahir, nou govern i va restituir en el càrrec els consellers destituïts pel 155 que són a la presó o a l’exili i que així ho han volgut. És un primer pas destacable del nou president català, que, d’aquesta manera, dona compliment al que havien expressat les forces polítiques que li donen suport. És destacable, en aquest sentit, que no ha estat només una restitució impulsada per JxCat, amb els consellers de JxCat, amb Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Puig de nou en el seu càrrec al capdavant de Territori, Presidència i Cultura, sinó també per ERC, amb Toni Comín, que torna a Salut.

Sobre el nou govern, a part d’aquestes restitucions importants, destaca el fet que no hi hagi hagut sorpreses respecte als noms que ja s’havien anunciat els últims dies, i que, com era previsible, Elsa Artadi, a Empresa i Coneixement i com a portaveu, i Pere Aragonès, com a vicepresident i titular d’Economia, portaran el pes del nou executiu. Un govern a què cal retreure la manca de paritat, amb només tres dones. Un fet que sobta molt ara que des de tots els sectors es reivindica una major presència femenina en tots els àmbits de la societat.

En tot cas, la pilota torna a ser a la teulada del govern espanyol, que ja no té cap excusa per negar-se a retirar definitivament l’article 155. Sobretot perquè, en defensa del tan repetit diàleg, no hauria de buscar aquesta excusa en el fet, ben legítim d’altra banda, que hi hagi consellers nomenats que són a l’exili o a la presó. Però el comunicat emès ahir mateix pel govern espanyol, avisant que analitzarà la viabilitat del nou govern, ja indica que continuaran interferint en les institucions catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia