Editorial

La llibertat i l’espai públic

L’incident d’aquesta setmana a la platja de Canet de Mar, on un grup organitzat de persones amb la cara tapada van rebentar un acte reivindicatiu dels presos polítics i on va haver-hi tres ferits lleus, posa sobre la taula la qüestió de la utilització de l’espai públic per exercir el dret a la llibertat d’expressió i a la protesta contra una situació determinada. El debat no és nou, és legítim plantejar si hi ha d’haver límits, quins han de ser, com es regulen i qui els vetlla. El que és inacceptable és que un grup d’encaputxats imposin aquests límits a d’altres ciutadans i encara més que facin servir la força per fer-ho.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va reaccionar als fets avisant per carta els ajuntaments de respectar la neutralitat a l’espai públic per no trencar la convivència i fent-ho es va equivocar greument, perquè el seu deure i la seva primera preocupació hauria de ser garantir la llibertat d’expressió dels ciutadans a l’espai públic i no actuar com a còmplice d’aquells que, en grup, amb la cara tapada i utilitzant la força, es dediquen a reprimir aquesta llibertat d’expressió, deixant pel camí alguns ferits i contusionats.

Els llaços grocs, les creus o els cartells reivindicant la llibertat dels presos polítics no són ni un acte violent, ni una provocació, ni un símbol partidista, sinó un exercici de protesta contra la persecució judicial a representants polítics de diferents formacions, protegit pel dret a la llibertat d’expressió. El que trenca la convivència no és, en cap cas, qui exerceix aquest dret, ni l’ajuntament que ho permet, sinó qui fa ús de la violència per reprimir aquest dret i també qui en demana a les autoritats locals la censura per ocultar una protesta o una reivindicació que no li agrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia