Editorial

Presó a mida per al cunyat del rei Felip

Iñaki Urdangarin ja compleix la condemna pel cas Nóos de cinc anys i deu mesos de reclusió. Un fet rellevant, però, que s’ha volgut aprofitar per netejar la imatge d’un sistema judicial espanyol parcial i poc equitatiu sota la idea que la justícia és igual per a tothom. En canvi, l’anàlisi objectiva del cas Nóos indica que el favoritisme cap Urdangarin i la seva esposa, la infanta Cristina, ha estat constant. També en la tria de la presó de Brieva, prop d’Àvila. Un centre penitenciari per a dones, però amb un pavelló especial per a homes que només ocuparà el cunyat del rei Felip VI, disposant de totes les instal·lacions en exclusiva. Un privilegi que no té cap altre pres i que contrasta rotundament amb la duresa penitenciària a què són sotmesos els presos polítics catalans confinats lluny de la família a Estremera i Soto del Real i les preses a Alcalá-Meco.

Més enllà de la decidida tasca del jutge del cas, José Castro, els ex-ducs de Palma han gaudit de múltiples privilegis: la benigna actuació de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat ha permès rebaixar la pena de presó d’Urdangarin a la meitat del que tot indica que li pertocaria, ha evitat haver de tornar els més de 5 milions d’euros de diner públic desviats, i ha exonerat la infanta de condemna reduint l’afer a una limitada responsabilitat econòmica. Han gaudit de mesures cautelars inaudites residint a Suïssa malgrat haver-hi condemna. I ara s’ha fet una presó a mida. Només falta comprovar si passarà el mateix respecte del temps d’estada a la presó. Cap altra persona ha tingut aquest tracte pel mateix delicte, i per tant només és explicable per una possible submissió de la justícia espanyola a la casa reial. La qual cosa deixa una mica més desprestigiades encara totes dues institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia