Editorial

Contenció immobiliària

La roda immobiliària torna a girar. Les dades indiquen que els preus dels pisos van tornar a pujar durant el 2017 i que ho van fer a un ritme tranquil; en el cas de Catalunya, més moderadament que en altres zones de l’Estat. Els informes dels experts del sector són tranquil·litzadors en aquest sentit i conclouen que ni la mateixa moderació de l’increment de preus, ni les xifres de construcció de pisos nous, ni les restriccions creditícies del sistema bancari permeten afirmar que s’estigui incubant una nova bombolla immobiliària com la que fa una dècada va originar la greu crisi econòmica que va sacsejar Occident. En canvi, sí que constaten que el sector immobiliari, a poc a poc, també està sortint de la crisi i no ho està fent a través d’inversors i especuladors, sinó com a conseqüència de la progressiva recuperació de la feina i de la capacitat de compra per part dels ciutadans.

L’altra cara de la moneda són els preus dels lloguers de pisos, que sí que estan disparats a l’alça, sobretot a les grans ciutats, on l’índex regulat de preus no suposa un fre real a la pressió alcista. En aquest context, l’increment dels preus de compra dels pisos, per moderat que sigui, és una dificultat afegida per a l’accés a l’habitatge, sobretot per als més joves. I aquest sí que és un problema important que demana més intervenció per part de les administracions, ja sigui dedicant més recursos a incrementar l’oferta pública de pisos de lloguer, com també potenciant iniciatives sense ànim de lucre com la de la fundació benèfica Habitat3, que capta pisos particulars i els posa al mercat a un preu de lloguer tou, però garantit, amb l’ajut de donacions privades i subvencions públiques. Una alternativa complementària a tenir en compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia