Opinió

De reüll

El somriure de la llibertat

Els presos injustament arrestats han de ser lliures, aquí i a la Xina Popular

Amb el somriure de la llibertat al rostre, la poetessa i activista xinesa Liu Xia –vídua del dissident i Nobel de la pau Liu Xiaobo– ja és a Berlín després de passar vuit anys en arrest domiciliari sense haver estat acusada de res. Vuit anys tancada a casa pel fet de ser la dona d’un opositor. Que la seva persecució i detenció il·legal a mans de les autoritats xineses hagi acabat gairebé un any després de la mort del seu marit és una bona notícia, però li ha deixat la salut feble i Pequín no deu desitjar que es repeteixi el cas del marit davant la comunitat internacional.

Fa nou anys Liu Xiaobo va ser jutjat per subversió i condemnat a onze anys de presó per ser un dels promotors de la Carta 08, un document que demanava un sistema democràtic per a la Xina, que respectés les llibertats individuals i la separació de poders. Liu Xiabo va decidir quedar-se al seu país, un fet que és d’admirar perquè sabia que li farien la vida impossible. Demà farà un any que se’n va anar a causa d’un càncer de fetge que li van diagnosticar tard. Per raons humanitàries no calia que morís sota custòdia, però també perquè el control de la maquinària xinesa és tan efectiu que no té cap necessitat de passar-se de rosca com fa sovint. La seva dona és finalment lliure gràcies a la diplomàcia alemanya, que té clar que tots els presos injustament arrestats han de ser alliberats. Aquí i a la Xina Popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia