Editorial

La fi del canvi d’horari

La Comissió Europea va anunciar aquest divendres que tirarà endavant una proposta legislativa per eliminar el canvi d’hora bianual a tota la Unió Europea. D’aquesta manera, es posaria fi a una mesura que, des que es va imposar a la primeria dels anys setanta del segle passat, ha estat controvertida, malgrat l’estalvi d’energia que s’ha provat que comportava. La CE no ha decidit encara si proposarà mantenir l’horari d’estiu o el d’hivern però l’enquesta feta entre els ciutadans, en què han participat uns quatre milions de persones, poc més de l’1% del total, dona com a resultat que la majoria de la gent prefereix continuar amb l’horari estiuenc tot l’any. La UE assegura que els beneficis del canvi d’hora bianual són ara molt residuals i que l’abolició de la mesura tindrà impactes positius en la salut dels europeus, la seguretat vial o l’agricultura i la ramaderia, criteri amb què diuen que estan d’acord la majoria dels estats europeus.

Pel que fa a Catalunya i a l’Estat espanyol, la mesura serà segurament controvertida, sobretot si s’acaba adoptant l’horari d’estiu, fet que provocarà, per exemple, que a l’hivern es faci de dia cap a les nou del matí, amb un impacte important en la vida laboral i escolar. És per això que a Catalunya i a l’Estat cal centrar també el debat en la recuperació del fus horari del meridià de Greenwich, el mateix que hi ha, per exemple, a Portugal i a la Gran Bretanya. De fet, era el fus que regia abans que el franquisme decidís adoptar l’actual per acontentar les autoritats nazis alemanyes. La tasca feta en aquest sentit per la Iniciativa de la Reforma Horària a Catalunya juntament amb el Parlament i el govern és bàsica, també per treballar en una futura i necessària racionalització dels horaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia