Opinió

opinió

El judici de l’1-O s’ha de veure en directe per la televisió

El judici del procés serà el plat fort d’aquest tardor. No hi ha data assenyalada per a la vista, tot i que la intenció de la judicatura és que la sentència es conegui abans d’acabar aquest any. Després vindran els recursos, etc. El judici serà de gran transcendència i per això convindria que fos televisat en la seva integritat. Hi ha malfiança de manipulació per part dels mitjans de comunicació. El panorama polític ha estat tan trepitjat que hi ha persones que no creuen res d’allò que s’interpreta. El ciutadà té tot el dret de voler treure’n l’aigua clara i veure des del sofà el judici en directe. La cara dels acusats, dels acusadors i dels testimonis. La decisió és potestat única i exclusiva del jutge. El judici del 9-N va ser televisat i per al de La Manada no va haver-hi permís. No hi ha un reglament que autoritzi o desautoritzi l’emissió en directe. Tot i que la Constitució Espanyola especifica que les actuacions judicials seran públiques. En definitiva, el jutge té l’última paraula.

Els juristes contraris a l’emissió televisiva de judicis argumenten que la presència de càmeres pot cohibir aquells testimonis que volen col·laborar amb la justícia. Creuen que els mateixos advocats, fiscals i jutges poden sentir una pressió diferent si saben que la seva activitat s’està veient per la televisió. Els favorables a televisar el judici creuen que la justícia seria més efectiva perquè la seva activitat tindria llum i taquígrafs. Així ho creuen als Estats Units, on hi ha un canal per internet –Courtroom Wiew Network– que emet judicis civils a tothora i amb grans audiències.

Bona part del soroll polític que hi haurà en els pròxims mesos serà al voltant del judici. Seria imprescindible poder-lo veure en directe i en reemissions. Ajudaria a fer que hi haguera menys confusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia