Opinió

Keep calm

Lliure

L’ensenyament era la vida d’Antoni Benaiges. Entusiasme, passió i dedicació per ensenyar una nova manera de veure i viure

El curs passat el govern del Partit Popular va atacar l’escola catalana. La repressió i les acusacions d’adoctrinament contra alguns docents i centres després del que va passar l’1-O van marcar el calendari escolar fins al juny. Ara que comença el nou curs, els volia recordar la figura d’un mestre republicà, Antoni Benaiges, conegut com el mestre que va prometre el mar. El Museu Marítim de Barcelona ha resolt de manera poètica la promesa que el mestre Antoni Benaiges va fer als seus alumnes i que els falangistes no li van permetre de dur a terme perquè el van assassinar, a finals de juliol del 36. Ara, 82 anys després, una exposició al museu del mar recrea la classe de Benaiges. La poden veure fins al març que ve. L’educació era un dels pilars de la Segona República perquè volia formar ciutadans lliures i per això els mestres, com Benaiges, eren peces providencials. Nascut a Mont-roig del Camp el 1903, Benaiges va ser destinat el 1934 al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar a la seva petita escola rural la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l’ús de la impremta. Més que un ofici, l’ensenyament era la vida d’Antoni Benaiges. Entusiasme, passió i dedicació per ensenyar una nova manera de veure i viure la vida però des de la perspectiva infantil. Davant l’afany de la memorització, aquelles tècniques revolucionàries estimulaven l’aprenentatge, es potenciava la creació, l’acció i l’expressió lliure per donar el protagonisme als alumnes. També s’afavorien les feines en equip i l’aprenentatge cooperatiu dels nens. El professor es convertia en el seu col·laborador. Els mestres eren aquells que els ensenyaven respecte i llibertat. “Que pensin, que sentin i que estimin. Deixem-los ser nens. Respectem-los.” Actualment, hi ha molts professionals de la docència que creuen i volen posar en pràctica sense coaccions el que ja va deixar escrit Benaiges: “El nen, per ser educat, necessita el camí lliure.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia