Editorial

El futur incert d’Assange

Després de ser detingut, Julian Assange afronta a hores d’ara un futur judicial incert a Londres. D’entrada, resulta inevitable que el cofundador de Wikileaks afronti les conseqüències d’haver trencat –amb el seu tancament a l’ambaixada de l’Equador– la llibertat provisional que li havia dictat un jutge britànic el 2012. Un afer que li comportarà al voltant d’un any de presó. Aquesta és una contingència amb què ja comptava el seu equip d’advocats. Però el que preocupa és el procés d’extradició als EUA. De moment els nord-americans tenen activada una ordre de detenció per col·laboració en la conspiració que va protagonitzar la soldat Chelsea Manning, que va furtar informació militar i la va facilitar a Wikileaks. Un delicte relativament menor. Però aquesta pot ser una trampa jurídica que després, un cop aconseguida l’extradició, permeti ampliar els càrrecs per enterrar Assange a la presó en un acte de venjança.

Descriure Assange com un pirata informàtic conspirador al servei de potències enemigues dels EUA com planteja el Pentàgon és una fal·làcia. La tasca de Wikileaks ha estat fonamental perquè els principals i més prestigiosos diaris del món publiquessin vulneracions de drets humans de l’exèrcit dels EUA a l’Iraq i l’Afganistan. O trames de corrupció de governants com la que curiosament afecta l’actual president equatorià. Entregar Assange a un futur incert en mans dels EUA provocarà un desgast de la imatge britànica al món respecte al compromís en defensa dels drets humans. Però també una nova confrontació del govern de Theresa May amb l’oposició laborista. Per la qual cosa, Londres ha de filar molt prim a l’hora de prendre decisions sobre una extradició que no sembla gens fàcil jurídicament parlant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia