Opinió

Tribuna

Ciutat referent de la pau

El dia 6 passat, l’Ajuntament de Barcelona va lliurar a l’Arcadi Oliveres la medalla d’or al mèrit cívic. Gràcies al compromís de persones com ell, la ciutat és avui un referent mundial en la construcció de la pau. En les darreres dècades, a Barcelona s’han multiplicat les iniciatives i mobilitzacions ciutadanes en favor de la cultura de la pau, la no-violència i el desarmament.

Ja als anys 60 la ciutat veu la implantació de l’organització europea Pax Christi, la creació d’una comunitat de l’Arca de Lanza del Vasto i la constitució d’entitats que amb el temps faran una gran tasca: Intermón, Setem, Associació per les Nacions Unides, Justícia i Pau... Als anys 70, a més de figures destacades com ara Lluís Maria Xirinacs, pren força el moviment d’objecció de consciència al servei militar. El moviment continua encara molt viu amb els objectors fiscals a la despesa militar. Els 80 veuen el naixement d’un fort moviment d’oposició a l’OTAN, que influeix en la victòria del no en el referèndum de 1986 a Catalunya. També es crea la Fundació per la Pau (avui Fundipau), gran referent en la promoció de la cultura de la pau. Neixen després l’Escola Cultura de Pau, l’Associació Carta de la Pau, Novact o el Centre JM Delàs d’Estudis per la Pau, referent a Espanya en la denúncia de la despesa militar i el negoci de les armes. Les diferents entitats s’aplegaran en una Federació Catalana d’ONG per la Pau, avui integrada a La Fede.cat. L’any 90 comencen les Trobades de Barcelona, promogudes per Justícia i Pau i la Fundació per la Pau, que anualment van aplegar al moviment pacifista europeu i mundial, amb la celebració de les assemblees de l’International Peace Bureau, el War Resisters International o la Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes.

Cal també recordar, l’any 2000, les mobilitzacions contra la desfilada de l’exèrcit espanyol, que mai més no ha tornat a desfilar a la ciutat, com també, any rere any, el moviment contra la presència militar al Saló de la Infància o de l’Ensenyament. Un lloc especial ocupen les multitudinàries manifestacions, l’any 2003, contra la guerra a l’Iraq, de ressò mundial, i la molt activa Plataforma Aturem la Guerra contra altres conflictes armats.

Cal afegir-hi l’especial compromís existent a Barcelona amb el diàleg interreligiós, clau en la construcció de la pau, amb experiències tan importants com ara el Centre Ecumènic de Catalunya, l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, el Parlament Mundial de les Religions (2004), el Grup de Treball Estable en Religions, les trobades internacionals de la Comunitat de Sant’Egidio... Barcelona és una ciutat líder en la promoció de la pau. Un corrent moltes vegades impulsat per entitats o persones vinculades al món religiós, treballant conjuntament amb tota la societat civil. Aquest és un tresor que hem de cuidar i potenciar. És desitjable que el nou govern de la ciutat hi doni el màxim suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia