Opinió

LA GALERIA

Canelons i cim i tomba

Aquesta empresa familiar que va començar amb una parada al mercat de Salt fa una aposta per la qualitat i l’excel·lència

Sempre és convenient tenir amics que saben una mica de tot, però el que menys esperes és que la cara d’un d’ells es converteixi en imatge publicitària. És el que ha passat amb el reconegut periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbòs, que ha treballat amb Francesc Balgrons, del departament de R+D de Cuinats Jotri, de Juià (Gironès), per a una campanya que aquesta empresa familiar està fent per donar a conèixer i posar a l’abast del consumidor plats tradicionals de la nostra cuina que no són precisament habituals a les taules nostrades. Dilluns de la setmana passada, al Casino de Girona, van presentar els dos primers productes d’aquesta col·laboració: el cim i tomba i la poma de relleno. Va ser una gran oportunitat perquè en Vador fes una gran explicació sobre aquesta cuina de les àvies, d’elaboració lenta i d’aprofitament del producte estacional i de proximitat, que s’està perdent. Va desplegar la seva erudició i així vam saber que només a les comarques gironines hi ha prop de sis-centes varietats de poma, de la qual s’ha escollit la reineta per fer aquest plat senzill però complex, que és deliciós. O que el cim i tomba, del qual es valora la feina feta pel restaurant Bahía de Tossa i les receptes de la Camil·la, era un plat dels mariners del massís de Cadiretes. Van anunciar nous productes per al futur, la porrada, un plat amb porros i fruita seca que és vegà i les mongetes de Santa Pau amb botifarra de perol, que no ho és. Tot plegat, interessantíssim. Això em va permetre descobrir que, darrere de Cuinats Jotri, hi ha en Josep i la Trini, que van començar aquesta aventura el 1982 des de la seva carnisseria del mercat de Salt fent canelons. Encara en fan, però l’èxit del producte i les demandes van fer que es passés de la parada a una nau de Girona, que s’ampliés posteriorment a Salt, després a Vilablareix i ara a una nau de 2.000 metres quadrats a Juià, des d’on seixanta persones elaboren una gran quantitat de plats que es reparteixen per les comarques de Girona, Barcelona i Tarragona. Els canelons, arrossos i tot tipus de plats estacionals estan destinats a carnisseries, rostisseries i restaurants. La seva és una aposta pel producte de proximitat i d’excel·lència lligat a les DO i a Girona Excel·lent, on tornem a trobar la sapiència d’en Vador. En definitiva, una gran aposta d’una empresa familiar amb el cap ben moblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia