Opinió

Keep calm

Espies

Aquesta sensació real de ser observats, espiats, l’hem patrocinat i propiciat nosaltres mateixos amb la irrupció de les xarxes socials

Ei, vagi alerta, que potser l’espien. No, no és com abans. Aquells senyors que s’apostaven a l’altre costat del carrer, de la barra del bar o al seient contrari del tren i que feien veure que llegien el diari. No. Però estem igualment envoltats d’espies, com si fóssim en plena guerra freda. Dins una pel·lícula de James Bond. O en les pàgines d’un llibre de John Le Carré. De fet, segurament, no han desaparegut mai, els espies, senzillament han evolucionat i s’han sabut amagar millor. Tot i que sempre, tard o d’hora, se’ls enxampa. Perquè hi ha algú que espia els espies. Se’n recorden, del cas de Wikileaks? Doncs això. D’un temps cap aquí, només faig que veure notícies d’espies arreu. Que si van espiar el vicepresident del Parlament de Catalunya, que si es van espiar els responsables de les ambaixades catalanes a l’estranger, que si es va intervenir aquest telèfon o aquest altre... Fins i tot l’altre dia la meva agent literària va ser víctima d’espionatge, podríem dir, industrial a través del correu electrònic. Algú que es feia passar per ella demanava als autors els originals amb intencions poc clares. Sigui com vulgui i independentment del sector, hi ha hagut i hi continua havent una autèntica fal·lera, gairebé malaltissa, per saber, sigui com sigui, què fa l’altre. Els uns per pura curiositat, d’altres per xafarderia, tafaneria poc sana. I un tercer grup que espia per fer negoci, per treure’n un profit, un rendiment del fet d’airejar els secrets, la intimitat de l’altre. També és veritat que aquesta sensació real de ser observats, espiats, l’hem patrocinat i propiciat nosaltres mateixos amb la irrupció de les xarxes socials. Unes plataformes que abonen un altre fenomen, el voyeurisme, una tendència associada amb l’exhibicionisme. I una cosa porta a l’altra. I ja no els cal mirar pel forat del pany o equipar-se d’algun giny que els permeti veure, escoltar o llegir la nostra privacitat perquè deixem tantes portes i finestres obertes que per a ells és com un autoservei i acabem facilitant la feina als espies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia