Editorial

La incertesa del ‘Brexit’

El Regne Unit ha canviat de primer ministre, però l’arribada de l’euroescèptic conservador Boris Johnson al número 10 de Downing Street en substitució de la voluntariosa Theresa May no ha canviat gaire les coses i la sortida britànica de la Unió Europea continua rodejada de la mateixa incertesa que fa uns mesos. Boris Johnson s’ha imposat el 30 d’octubre com a data límit per fer efectiu el ‘Brexit’, fins i tot sense acord, però, a hores d’ara, tot fa pensar que el nou primer ministre ho tindrà complicat, primer per aconseguir una nova entesa amb la UE i, després, per tirar pel dret, a causa de la forta oposició interior, política i econòmica, aquesta opció, que a hores d’ara es veu, des de molts sectors, com una catàstrofe per al Regne Unit.

Johnson ha estat aquesta setmana a Alemanya i a França, on s’ha vist amb la cancellera Angela Merkel i amb el president Emmanuel Macron. De les dues reunions no n’ha sortit, com era d’esperar, cap entesa, però és que Johnson no ha ni aconseguit obrir cap escletxa en la posició europea, tancada en banda en l’acord assumit fa temps amb Theresa May. Si de cas, el primer ministre britànica ha tornat a Londres confortat per bones paraules, una amabilitat que no pot amagar la dura realitat per als britànics. Ni França, ni Alemanya, ni, per tant, la UE, estan disposats a cedir en l’acord, sobretot pel que fa a l’anomenada salvaguarda irlandesa, prevista per evitar una nova frontera amb Irlanda del Nord i que, de rebot, fa que el Regne Unit continuaria formant part de l’espai duaner comú europeu. Boris Johnson ha volgut deixar clar que el seu govern no pot admetre aquesta opció, perquè això atempta a la sobirania britànica. Les espases, doncs, segueixen enlaire i, amb elles, la incertesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia