El lector escriu

Actuar amb ràbia: un perill polític

A l’Estat espanyol ha sorgit –nascuda a Catalunya, contra tot allò pacíficament català– una agrupació política que puja i baixa molt segons el vent que bufa, segons la moda: Ciudadanos. És una opció inestable, com molts dels populismes. Viuen tensionats i oscil·len a les urnes i en les enquestes, segons l’agressivitat dels seus tuits i de les seves amenaces. La gent s’hi apunta per interès i se’n va fastiguejada. És un negoci més, una mena de start-up, però en el terreny del poder. I està ple de misteris: ¿Qui els finança realment? ¿De qui són servents?

Constatem objectivament que, de lleis o d’accions per al bé comú no n’han dut a terme ni una, enlloc, que se sàpiga.

Després d’analitzar els programes i els estirabots de l’Arrimadas i d’en Rivera –carnassa, ideals per a la teleporqueria– he entès dues coses: a) defensen servilment els oligopolis de l’Estat, la púrria financera i els poders fàctics del passat; i b) s’apropien d’un sentiment humà de segona categoria però emocionalment eficaç: la ràbia.

Ciudadanos és “el partit de la ràbia” i dels rabiosos, em sembla. Els diccionaris diuen que “ràbia” –a part d’una malaltia, ben trista– és una emoció bàsica que lluita contra allò que trobem indignant, que concentra l’atenció en un sol objectiu i ens posa en estat d’alerta extrema. Es distingeix de la por perquè –en lloc de fugir– indueix a l’atac. Reprimir-la pot comportar problemes psicològics.

Ja ho tenim: amenaçar, insultar, malpensar. Externament es percep quan els músculs del cos es posen en tensió i s’accelera el ritme cardíac; hi ha canvis hormonals que en poden ser la causa.

En breu: cal anar amb compte però jo no en tinc por: les propostes pacífiques i serenes són lícites; llàstima d’aquells que, per sentir-se vius, necessiten enemics a batre, sempre: quina tristor, aquests “partits de la ràbia”.

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia