Editorial

Al Parlament s’hi pot parlar de tot

Diu molt de la mala salut democràtica de l’Estat Espanyol que els tres grups independentistes del Parlament de Catalunya hagin de filar prim i buscar una fórmula matisada per referir-se a l’autodeterminació en la moció de condemna a la sentència sobre l’1-O del Tribunal Suprem que van presentar ahir, tot per evitar –o intentar-ho– l’acció del Tribunal Constitucional, que ja ha advertit, amb amenaces penals i per indicació del govern de Pedro Sánchez, que la cambra catalana no pot parlar ni d’aquest, ni d’altres temes relacionats amb la sobirania de Catalunya. I també diu molt que, just després de fer-se públic el text, alguns dels grups unionistes de la cambra i una majoria dels mitjans espanyols no triguessin ni un minut en demanar una ràpida actuació del govern i del tribunal espanyols contra la Mesa del Parlament i el president Roger Torrent. Això sense que la moció no hagis estat encara ni votada.

Les amenaces del govern espanyol i del Constitucional cap al Parlament de Catalunya són inacceptables en una democràcia moderna. Prohibir a una cambra que parli, discuteixi o aprovi les mocions que vulgui sobre el tema que vulgui, més quan aquestes sovint tenen un caràcter simbòlic, és un pas enrere que constitueix una vulneració dels drets més bàsics de la representació política dels diputats, com són la llibertat d’expressió i la iniciativa política. L’acció del Constitucional suposa també desvirtuar el paper del Parlament de Catalunya, reduint-ne encara més el seu paper institucional, ja prou malmès els últims anys pels reiterats recursos contra les lleis aprovades per la cambra catalana. L’Estat no dubta en creuar línies vermelles en la seva actuació contra la dissidència política. La democràcia va de baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia