Opinió

Keep calm

Comprensió lectora

Donar per trencat el pacte de convivència lingüística de les últimes dècades és qüestionar el model que ens ha dut a aquest pacte

Els proposo un exercici de comprensió lectora. Llegeixin, sisplau: “A la societat catalana hi ha hagut, les darreres dècades, un pacte de convivència en matèria lingüística que s’ha trencat per la instrumentalització que han fet els nacionalismes de la llengua, pel procés independentista, que ha associat el català a la seva causa, i per una utilització partidista al voltant del seu ús, especialment a l’escola. Davant el risc actual que la llengua materna esdevingui un factor de divisió social, els socialistes tornarem a fer tot el possible per una convivència efectiva i afectiva del català i el castellà, fent desaparèixer la confrontació entre llengües que està posant en risc la convivència i el patrimoni lingüístic comú. Farem de la diversitat lingüística un actiu, defensant el català i el castellà a través d’un model plurilingüe a l’escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística present al nostre país exigeix.” El text és del document marc del 14è congrés del PSC, que se celebrarà els dies 14 i 15 del mes vinent. Doncs bé, els que després de la lectura hagin entès que en l’escrit es posa en qüestió l’actual model d’immersió lingüística a l’escola catalana, com m’ha passat a mi i em consta que a d’altra gent, tenen / tenim un problema de comprensió lectora. No ho dic jo. Ens ho ha dit Miquel Iceta, el primer secretari dels socialistes catalans. Per respecte a l’autor del text –o en tot cas, al que n’és primer responsable–, m’ho torno a llegir i em declaro reincident. Entenc que donar per trencat el pacte de convivència lingüística de les últimes dècades és qüestionar el model que ens ha dut a aquest pacte, sobretot a l’escola. Per això espero que l’hàbil Iceta l’encerti i realment tinguem un problema de comprensió lectora. Seria molt menys greu i de més bon arreglar que haver-ho entès bé i que el PSC s’apuntés amb la boca petita a la mentida de l’“adoctrinament” per arreplegar restes del futur naufragi electoral a Catalunya de Ciutadans, partit engendrat justament per dinamitar la immersió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia