Opinió

opinió

L’educació, últim bri d’esperança

En una societat educadora al 100% tots els agents actuen en consonància per a intentar oferir als seus conciutadans un entorn molt més favorable

En ple segle XXI, quan sembla que ho tenim tot és quan ens perilla tot. Una societat mercantilista, materialista, amb valors socials minvants i individualistes augmentant. On les democràcies pateixen de poca credibilitat, la justícia ja no és cega i fins i tot el planeta està en risc de col·lapse, què ens queda com a societat? L’educació. L’educació en global, en gran, en majúscules. Una educació que no es limiti a l’escola, sinó que tot l’entorn de cada persona estigui ple d’estímuls que ens permetin créixer tant individualment com, sobretot, socialment. I és això el que hem vingut a fer.

La Setmana de la Ciutat Educadora, que s’ha celebrat aquests dies a Girona, és una iniciativa interessant que més que solucionar un problema denuncia la manca de respostes polítiques a aquest problema. Només quan tinguem una societat educadora al 100%, serà innecessari dedicar-hi una setmana, perquè ho seran totes.

I què vol dir una societat educadora al 100%? Doncs que tots els agents actuen en consonància per a intentar oferir als seus conciutadans un entorn molt més favorable. Des del flequer que s’ofereix per socórrer aquell infant perdut, fins a l’escola que obre les portes a les tardes perquè la gent gran pugui anar-hi a aprendre informàtica, mentre a la biblioteca hi ha gent llegint i a les pistes esportives gent fent esport. És una societat activa i dinàmica, no només econòmicament, sinó en participació. On s’entén educació com allò formal (escola, institut...) i allò no formal (esplais, caus, clubs esportius, associacions...), i tot convergint per a una ciutat més segura, amable, confortable, on tothom comparteixi uns valors socials, on la formació sigui assequible, on les oportunitats flueixin des de la part pública, però també la privada. I la cultura. La cultura és aquell element cohesionador que ha de convertir-se en un espai de trobada entre generacions diverses, ha de teixir les complicitats necessàries i no excloure ningú. Només una societat culturalment compromesa i respectuosa podrà establir amb èxit les bases del seu futur.

L’educació és l’últim bri d’esperança. Aprofitem-lo, i treballem-hi. Debats com el que hi està havent en relació amb el pacte de ciutat per combatre la segregació escolar en són una pista. Fora demagògies i populismes. Afrontem la realitat de cara i treballem conjuntament per trobar solucions duradores i definitives. El consens és la clau en una societat on la pluralitat ha de ser la bandera del respecte i la cohesió. Seguim-hi treballant, per la Girona del demà, fem-ho avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia