Opinió

LA GALERIA

Consum responsable

Ens allunyarem de les empreses de l’Íbex i dels poders de l’Estat afavorint un teixit productiu català

Segons alguns estudis, només el dilluns següent al Black Friday es calcula que s’han mogut 3,5 milions de paquets, amb els consegüents efectes sobre el planeta de cada un d’aquests moviments. Això sense sumar-hi l’invent del Cybermonday i que tot aquest consum s’enganxa amb les tradicionals campanyes de vendes de Nadal i Reis. És evident que aquestes diades, amb el model de promoció del consum desmesurat, tenen un fort impacte sobre el medi ambient. Just aquesta setmana ha estat notícia l’impacte que tindrà el canvi climàtic sobre la majoria dels sectors productius, com el turisme, l’agricultura i la producció d’aliments. Cosa que es notarà en el mercat immobiliari, la indústria o la generació d’electricitat, entre altres. Aquesta alerta sobre el futur del planeta s’ha fet, en el marc del COP25 o conferència de l’ONU sobre del canvi climàtic, que s’ha celebrat a Madrid, ciutat governada gràcies a un pacte del trifachito (PP, Cs i Vox), que només d’entrar a l’ajuntament va decidir eliminar el projecte de zona de baixes emissions al Madrid central. A l’altre país veí, les coses es veuen diferent, i aquesta mateixa setmana es denunciaven les promocions consumistes, i la diputada i exministra francesa d’Ecologia Delphine Batho proposava prohibir la promoció del Black Friday a partir del 2020, fet que podria suposar la fi d’aquesta jornada de promocions comercials importada, com tantes altres, des dels Estats Units.

Mentrestant, a Girona es feia una crida a actuar com a consumidors amb consciència de país. Era en la Fira de Consum Estratègic que es va celebrar aquest cap de setmana al barri de Sant Narcís. En tots els casos s’apel·la a la consciència del consumidor, i a la nostra responsabilitat. Ho podem fer a l’estil de la revolta pel clima de la Greta Thunberg, o repensant els nostres hàbits totalment consumistes i adquirir consciència crítica sobre el tipus de consum que fem. I si a tot això hi afegim la consciencia de país i el consum quilòmetre zero, estarem fent un consum estratègic amb les empreses i la gent que tenim més a prop. D’aquesta manera ens desempallegarem de les empreses de l’Íbex 35 i dels poders polítics de l’Estat espanyol afavorint un teixit productiu català. En definitiva, estarem potenciant el consum de proximitat que és respectuós amb el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia