Opinió

Full de ruta

Espionatge i valors

S’imaginen vostès un parell de patrulles dels Mossos d’Esquadra vigilant discretament els moviments de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera? S’imaginen que els agents de la policia espanyola que custodien la delegada els descobrissin? Es fan càrrec de l’escàndol monumental que es muntaria, de les acusacions de guerra bruta, d’assetjament, d’espionatge il·legal a veure què fa i amb qui es reuneix per poder construir algun informe contra ella? Clamarien per com l’independentisme ofega els seus contraris, els espia saltant-se totes les lleis, i instaura un clima de repressió i terror digne d’una dictadura bananera. Saltaria pels aires qualsevol conversa institucional i qualsevol diàleg polític amb independentistes. Dimissió de Buch, de Torra, de tothom, i cap als jutjats hi falta gent.

És fàcil imaginar la situació, perquè ha passat. Però a l’inrevés. Agents dels Mossos van descobrir uns individus sospitosos que el 10 de novembre feien un discret seguiment al president Torra. Cinc d’ells es van identificar com a agents del Cuerpo Nacional de Policía. Què hi feien allà? No ho sabem, perquè el Ministeri d’Interior no ho diu i, de fet, nega haver-hi enviat ningú. Què hi feien, doncs? Anaven sols? Estan ja sense control?

La delegació del govern espanyol és qui gestiona l’actuació dels cossos policials de l’Estat a Catalunya. Al capdavant hi ha Teresa Cunillera, diputada socialista per Lleida durant anys i panys, de qui en diverses ocasions he sentit discursos sobre els grans valors de la socialdemocràcia europea i la necessitat d’adoptar-los aquí. Em pregunto què dirien els camarades socialdemòcrates de Cunillera d’aquest obscur episodi d’espionatge policial. Em pregunto si forma part dels valors del socialisme democràtic el balanç de tortures, amenaces i ferits per les actuacions policials comptabilitzades per Som Defensores des del 14 d’octubre fins avui, una part de les quals fetes per la policia espanyola, de la qual ella és la responsable política a Catalunya. Em pregunto si els valors de la socialdemocràcia avançada inclouen ignorar informes d’Amnistia Internacional i del grup de treball de Drets Humans de l’ONU, i si aquests valors es concreten, aquí, a enviar una policia fanatitzada de nacionalisme espanyol a espiar càrrecs democràtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia