Editorial

Torcebraç per les pensions a França

França viu de nou dies convulsos, arran de la vaga indefinida convocada per diferents sindicats per protestar contra la reforma de les pensions que vol impulsar el govern Macron. La vaga afecta bàsicament el transport públic, amb centenars de trens i avions aturats arreu del país i importants col·lapses de trànsit, sobretot a les grans àrees metropolitanes, com la de París. Res a què no estiguin avesats els francesos des de fa anys, en un país massa acostumat a les grans protestes que deixen a tothom sense transport i que col·lapsen els grans eixos viaris. En tot cas, no sembla pas que, de moment, la situació persistent de caos viari hagi provocat una reacció contrària en l’opinió pública francesa, que s’oposa, majoritàriament, a qualsevol mesura governamental que signifiqui la pèrdua dels drets adquirits fa anys. La gran assistència a les mobilitzacions d’ahir demostra que, de moment, el suport ciutadà és per als sindicats i no per al govern.

Perquè, en realitat, independentment dels detalls del projecte de reforma de les pensions que està previst que doni a conèixer avui el primer ministre Edouard Philippe, el que no volen la majoria de ciutadans és haver de jubilar-se més tard –ara està al voltant dels 62 anys– i, sobretot, perdre poder adquisitiu quan arribi l’hora de la jubilació. El govern Macron considera que la reforma del sistema de pensions, que suposaria passar, entre d’altres coses, de la quarantena de sistemes actuals a un de sol, és inevitable per tenir la garantia que, en un futur, tots els treballadors podran cobrar una pensió quan es jubilin. El torcebraç seguirà al carrer. Fa anys el van guanyar els sindicats. S’haurà d’estar pendent de cap on es decanta ara la balança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia