Opinió

A la tres

Hi tornaran?

“La JEC es va atrevir amb Torra i Junqueras. Què farà el Suprem? Tampoc farà cas ara al TJUE?

Fa uns dies vam preguntar-nos, en aquest mateix espai, si la Junta Electoral Central (JEC) s’atreviria, malgrat no ser-ne competent, enteníem, a inhabilitar el president de la Generalitat Quim Torra i també a retirar l’acta d’eurodiputat al vicepresident Oriol Junqueras, sense fer cas de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Contra el nostre pronòstic, i contra també l’opinió de sis dels tretze integrants de la JEC, aquesta va decidir inhabilitar el president Torra i retirar l’acta d’eurodiputat al vicepresident Junqueras. La JEC tirava, doncs, pel dret, sabent que s’extralimitava en les seves competències i que hi ha un tribunal a la Unió Europea, de nivell superior, al qual havia de fer cas.

Ja se sap, però, que des que el govern Rajoy i el PP van deixar en mans dels jutges la defensa de la unitat d’Espanya, la repressió contra el procés català no té aturador, ni sembla que en pugui tenir en un futur, ni pròxim ni llunyà. Les decisions de la JEC en són un bon exemple. Han tirat endavant sabent perfectament les conseqüències que això tindrà en la política espanyola –la catalana, a ells, sí que els importa un rave–, i més ara que els socialistes han aconseguit, per fi, que Sánchez sigui investit president, gràcies, sobretot, a l’abstenció d’ERC.

Ahir el vicepresident Pere Aragonès apostava perquè, gràcies al suport d’ERC al nou govern de coalició PSOE-Unides Podem i a la taula de negociació que s’ha d’engegar, s’acabi la repressió. Sap greu, però, ara mateix, i en un futur ni pròxim ni llunyà, això sembla del tot impossible. Mentre els jutges espanyols tinguin la paella pel mànec, i la hi tenen, la sensació és que faran tot el possible per remar a la contra de qualsevol entesa amb l’independentisme. A tot plegat no hi ajuda que el PSOE no s’atrevirà mai a aplicar l’única solució possible: una amnistia general per a tots els encausats.

Avui en tindrem segurament una nova prova, de tot plegat, al Suprem on, en dues sales diferents, es debat el futur d’Oriol Junqueras. S’atreviran de nou a desobeir el TJUE? En poden estar segurs, que s’empescaran qualsevol maniobra jurídica per retenir-lo empresonat. Tant de bo m’equivoqui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia