Editorial

Els presos tornen al Parlament

La presència d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Montse Bassa al Parlament per comparèixer davant de la comissió d’investigació del 155 ha estat positiva des de diversos punts de vista. En primer lloc, perquè és el lloc natural d’uns polítics que creuen en la democràcia, la pau i el diàleg i defensen aquests valors com a fórmula per resoldre els conflictes i millorar la vida dels ciutadans. És un insult a la intel·ligència, a la democràcia i a la política que hagin de parlar des de una cel·la i no des del faristol. En segon lloc per demostrar a tothom, pensi com pensi, que la presó injusta i política no els converteix en delinqüents com pretenen alguns, ans al contrari, és una pírrica victòria per al carceller i no evita que mantinguin intacta la seva convicció en el projecte independentista, en el dret a l’autodeterminació i en el diàleg amb l’Estat.

La seva compareixença va ser una lliçó de respecte polític i de voluntat d’entesa amb els seus adversaris polítics: els que els volen tancats, els de Ciutadans que van anar a parlar però no a escoltar, els del PP, el PSC i els exgovernants espanyols que no van tenir el coratge de defensar el 155 i la repressió davant de les seves víctimes. En quart lloc, per poder assumir en primera persona l’autocrítica necessària i alhora exercir la legítima defensa desmentint els errors, enganys i culpes que se’ls han atribuït aprofitant el seu confinament. També va ser positiva per rescatar la complicitat, la determinació i el lideratge conjunt que van fer possible l’1-O i convèncer una majoria de la ciutadania, i per posar-los en contrast amb la fractura i falta de rumb que impedeix al govern liderar el país. I, finalment, tots ells són el viu exemple de la inutilitat d’un 155 que va perjudicar tots els catalans i no va resoldre el conflicte polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia