Opinió

LA GALERIA

El Trueta, en espera

El debat sobre el futur centre sanitari és necessari i consta que s’està fent, més enllà de la controvèrsia de si ha d’anar a Girona o a Salt

Ho deia fa pocs dies, en aquest diari, l’exconsellera de Salut Maria Geli: la construcció del nou hospital Doctor Josep Trueta és un dels reptes i necessitats territorials des de fa més de 15 anys. Sembla, però, que la cosa ha quedat encallada, a banda de problemes pressupostaris, per un debat polític, massa localista i provincià, entorn de la ubicació del nou hospital, que ha anat deixant en un segon terme criteris més tècnics i assistencials, i el gran debat sobre el model del nou centre sanitari. Quin gran hospital de referència necessitem? Quines són les necessitats sanitàries, tecnològiques, docents i de recerca que ha de resoldre el nou hospital de Girona? Hi ha una realitat, i és que el Trueta assumeix la responsabilitat d’oferir assistència especialitzada a una població de gairebé 800.000 persones i, a més, és l’hospital bàsic per a set àrees bàsiques de salut amb una població de més de 156.000 habitants. Compta amb un equip de grans professionals, s’ha anat modernitzant i posant al dia, però es troba en un edifici que es va inaugurar fa 60 anys. Les contínues inversions que s’hi han fet són insuficients, i es fa necessari i imprescindible construir un nou hospital. El debat sobre el futur centre sanitari és inexcusable i consta que s’està fent, més enllà de la controvèrsia de si ha d’anar a Girona o a Salt. El tema ja no preocupa només a professionals sanitaris i polítics, la ciutadania ha entrat també en la disputa, com ho demostren els debats que s’organitzen aquest febrer, en alguns barris de la ciutat, o el que impulsen pel març diferents col·legis professionals. El tema amoïna també gironins que són en alguna de les llargues llistes d’espera quirúrgiques des de fa més d’un any i que poden haver superat amb escreix el termini màxim d’espera establert pel CatSalut, i que lògicament es pregunten si el nou Trueta també resoldria o escurçaria aquestes llistes, mantenint els nivells d’assistència mèdica. Sembla que tindríem 32 quiròfans, uns de 431 llits, sis sales de part i 78 boxs a urgències, cosa que suposaria també la incorporació de més professionals qualificats. Avui el Trueta compta amb 11 quiròfans, 400 llits, quatre sales de part i 43 boxs a urgències. Per als ciutadans, la ubicació del nou hospital no és precisament el que més els preocupa, prioritzen altres paràmetres, i són uns actors que també cal escoltar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia