El lector escriu

Fa 70 anys: només o ja?

Jo en soc, d’europeista. Vostè potser no ho és. Hi ha de tot i gaudim de temps de certa llibertat per a opinar com ens sembla. Vull només donar una dada i considerar un tipus de perspectivisme valoratiu que, amb diferent energia, van justificar tant Nietzsche com Ortega y Gasset. La dada és: ara fa 70 anys –9 de maig de 1950–, Schuman va fer la famosa “Declaració”, a París, que va iniciar el somni de pau, progrés i llibertat de l’Europa contemporània. Per això, l’única festa “oficial” de la Unió Europea –un dels “símbols” de la UE– se celebra cada 9 de maig: és el “Dia d’Europa”.

Els meus alumnes em diuen: “només?” (ells sempre han viscut dins la Unió, sense barreres, guerres ni gaire feixisme). Els més grans diem: “ja?” (ens sembla que era ahir que va començar el Mercat Comú o l’euro). En breu: perspectives!

Espanya només hi va accedir el 1986: abans hi havia la foscor de la dictadura i successivament –ho recordo bé– una gran il·lusió de futur.

A finals de febrer he estat amb un grup d’alumnes excel·lents de 4t d’ESO a Estrasburg. Per raó d’estudis: el Parlament Europeu, i també el Consell d’Europa (encara anterior).

Devem molt a Europa, i voldria que no ens ho espatllin ni els “anti” ni els “buròcrates i bancs”. Ha de ser un espai de llibertat, solidaritat, justícia i alegria. Com l’himne, un altre dels símbols que podem recordar bé.

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia