Editorial

Trampejar amb el virus

El govern de Pedro Sánchez va apostar la gestió de la crisi sanitària a la unitat, a la unilateralitat política i al comandament únic en nom de la responsabilitat de tota la societat davant l’amenaça col·lectiva de la pandèmia. No obstant això, el càlcul estratègic li ha fallat, ha quedat a mig camí i ha passat de la catifa vermella per fer i desfer, fins i tot amb autoritarisme, a les portes tancades i la consegüent necessitat d’entrar en contradicció, fer marxa enrere i negociar contrapartides polítiques per evitar l’esmena a la totalitat que suposaria la negativa del Congrés a mantenir l’estat d’alarma.

La quarta pròrroga de l’estat d’alarma no només no va ser plàcida com les tres anteriors, sinó que va posar en risc d’una tacada la credibilitat de Pedro Sánchez en aquesta crisi sanitària i la majoria parlamentària que li va donar la investidura i li garanteix estabilitat. La reacció del líder socialista per minimitzar riscos ha estat relaxar l’estricte control democràtic de l’estat d’alarma, del qual havia presumit, proposant ara una pròrroga de cinc setmanes per continuar pilotant la gestió de la crisi i negociar contrapartides polítiques a canvi del suport a aquesta pròrroga.

El govern espanyol és culpable de plantejar aquesta crisi com una qüestió nacional, de menysprear l’organització federal del sistema de salut, de liquidar la credibilitat de l’Estat de les autonomies, d’improvisar massa i de no practicar un diàleg real ni amb l’oposició ni amb els socis parlamentaris, fins a provocar una situació límit. La frenètica activitat negociadora des de la setmana passada n’és un reconeixement i una rectificació en tota regla i el que cal ara és exigir màxima transparència d’aquestes negociacions i que la sortida efectiva de la crisi sanitària i econòmica no deixi de ser la prioritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia