Opinió

la crònica

Danys col·laterals (2)

En l’última crònica, parlava de quatre danys col·laterals concrets a casa nostra a causa del virus: l’oblit dels presos polítics, les desavinences entre JxCat i Esquerra, les conferències i rodes de premsa dels nostres polítics i de les televisions que no parlen de res més que del coronavirus. A més de tot això i de les morts i de problemes econòmics que el coronavirus porta i portarà, a Catalunya hi ha un gran dany col·lateral: la no convocatòria d’eleccions. Per a molts, aquest és el dany col·lateral més important després de la salut i l’economia.

A finals de gener, el molt honorable president Quim Torra, que ell sí que és honorable i no pas com d’altres que entren en consells d’administració, deia: “Aquesta legislatura està esgotada”, “Ja no té recorregut”. I tenia tota la raó. Els socis de govern no s’entenen. S’han perdut mútuament la confiança. I quan això passa, en un govern de coalició, no hi cap més remei que convocar les urnes. És la solució més ètica i més lògica. I així ho tenia previst el molt honorable president. Aleshores, ens arriba el virus i ho canvia tot. Ja no es podien convocar eleccions en plena crisi de salut, decisió plenament acceptada.

Però, em pregunto si, un cop superada la crisi sanitària, encara que sempre hi pot haver un rebrot, no seria el moment de convocar eleccions. El molt honorable president Quim Torra diu repetidament que ara no és el moment de convocar eleccions i que s’haurà d’esperar que la crisi econòmica, derivada del coronavirus, estigui “encarrilada”. Què vol dir, encarrilada? Qui ha de decidir que la crisi està encarrilada? Són preguntes que ens podem fer. Però, atenció: com es pot encarrilar la sortida de la crisi més greu que hem patit amb un govern dividit, sense projectes, i amb una legislatura esgotada, amb paraules del mateix president? Algú creu que un govern en aquestes circumstàncies pot dirigir i fer efectiva una autèntica recuperació sanitària, social i econòmica? Algú del govern ha presentat un pla de recuperació? En aquestes circumstàncies, doncs, molt honorable president, allò més adient seria convocar eleccions. Ja sé que, com a independent de qualsevol partit, esteu entre l’espasa i la paret. ERC vol, no que convoqueu eleccions ara, sinó pactar un calendari electoral per saber on anem. Però JxCat i tot el món de JxCat, la Crida i Puigdemont, per boca dels seus fidels, no volen sentir a parlar d’eleccions ni de res que s’hi assembli. La consellera de presidència, Meritxell Budó, diu que, si el president és inhabilitat, dins el món de JxCat hi ha molta gent preparada per presidir el país. Ni en aquest cas d’inhabilitació, doncs, es preveu fer eleccions. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, afirma: “No hauríem d’anar a eleccions abans que acabi l’any.”

Honorable president, el país no suporta més la baralla constant que aporta, inexorablement, a una inacció manifesta. Convoqueu eleccions i que el poble decideixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia