Editorial

El blindatge del règim borbònic

La mesa del Congrés dels Diputats ha tombat per quarta vegada l’intent de crear una comissió per investigar els indicis de corrupció que afecten la corona, en la persona del rei emèrit, Joan Carles I. Fins ara, l’argument era que la figura del rei era inviolable, tal com diu la Constitució; aquest cop, però, la tesi dels lletrats de la cambra és que els fets que es volen investigar –cobrament de comissions–, tot i ser posteriors a l’abdicació, tindrien origen durant el regnat. El resultat és la impunitat sobre fets presumptament delictius i l’opacitat política per evitar-ne l’exposició als ciutadans.

El cas té una branca judicial,i una altra de mediàtica, però no perquè la justícia espanyola l’hagi endegat, ni perquè el periodisme d’investigació espanyol n’hagi fet objectiu. Han estat la fiscalia suïssa i la premsa internacional els qui ho han fet i la fiscalia espanyola ha acabat obrint diligències, per bé que el perfil baix i la discreció de la seva actuació en aquest cas semblen més encaminats a cobrir l’expedient, a controlar l’afer i a frenar-lo tant com pugui que no pas a arribar fins al final per escatir l’abast dels fets.

L’objectiu últim és blindar el rei Felip VI i amb ell la continuïtat del règim borbònic restaurat per la dictadura franquista i validat com a condició ‘sine qua non’ en la Constitució de 1978. El PSOE i el PP, com a partits troncals d’aquest règim i majoritaris al Congrés, hi estan compromesos i això inclou protegir els reis i la corona, malgrat que això suposi un colossal exercici d’hipocresia quan es predica la tolerància zero amb la corrupció, l’imperi de la llei o una justícia igual per a tothom. La incògnita és si defensar la impunitat del rei emèrit contra l’evidència és la millor manera de protegir el regnat de Felip VI i la continuïtat de la monarquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia