Editorial

Crida a la maduresa social

El govern de la Generalitat ha reassumit les seves competències en la desescalada de la crisi del coronavirus amb un decret, anunciat ahir pel president Quim Torra, que liquida la fase 3 i els efectes de l’estat d’alarma i obre una nova etapa en la qual el focus deixa d’estar posat en les restriccions, la vigilància policial i les sancions, per situar-se en el seny i la responsabilitat dels ciutadans a l’hora de valorar i evitar les situacions de risc en funció d’un únic criteri general i per a tothom basat en la distància de seguretat, juntament amb l’ús de la mascareta i la higiene de mans.

El decret, com era d’esperar, recupera el control i la capacitat d’actuar del govern català i molt especialment del Departament de Salut sobre qualsevol evolució o incidència puntual de l’epidèmia, estableix un pla de contingència per a les residències de gent gran i regula altres situacions específiques, però d’una banda tendeix a aclarir i simplificar un protocol d’actuació per a ciutadans i establiments de tota mena que fins ara havia estat massa divers i confús i, de l’altra, demana i alhora reivindica la maduresa de la ciutadania i el seu criteri de prudència i solidaritat.

El canvi d’accent és evident i també positiu en la mesura que ho és la corresponsabilitat de tots els ciutadans en una societat civilitzada, moderna i democràtica. No obstant això, la seva eficàcia dependrà de la resposta positiva i majoritària de la població, del seu nivell de consciència que ni el coronavirus ni la possibilitat d’un rebrot que obligui a fer passos enrere han desaparegut, i de la capacitat de reacció de l’administració per detectar i corregir qualsevol comportament que posi en risc l’esforç i el compromís de la majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia