Editorial

La ultradreta, a Perpinyà

Les eleccions municipals a l’Estat francès han agitat l’escenari polític al país veí per diversos motius. El primer, el rècord d’abstenció, que ha vorejat el 60%, cosa que dona una idea de la desconnexió de la majoria de ciutadans respecte dels seus governants. La forta patacada de la formació d’Emanuel Macron, el president del país, és l’exemple més il·lustratiu d’aquesta desmobilització, que ha tingut el contrapunt en el creixement notable dels ecologistes a tot el país i de la ultradreta en algunes zones, molt especialment a Perpinyà, capital de la Catalunya del Nord, on el seu candidat ha guanyat clarament.

La presència a les institucions de l’extrema dreta –abans Front National (FN) i ara Reagrupament Nacional (RN)– no és pas nova, però feia 25 anys que no aconseguia governar una gran ciutat, de més de 120.000 habitants, com Perpinyà. La victòria de Louis Aliot és en aquest sentit preocupant pel que té de normalització de les tesis ultraconservadores i del llenguatge populista de la formació que lidera Marine Le Pen, que ha capitalitzat els importants problemes socioeconòmics de la capital catalana i que ara espera convertir-la en plataforma de llançament per a pròximes cites electorals.

En clau catalana, l’elecció d’Aliot també preocupa per com afectarà les relacions entre la Catalunya del Nord i la del Sud, per la situació del català com a idioma cooficial a la capital rossellonenca o la identitat catalana que hi ha sobreviscut, després de ser entregada pel rei d’Espanya a França a mitjan segle XVII, sobretot tenint en compte que el nou alcalde de la ciutat observa la catalanitat com un fet folklòric i anecdòtic i es mira el que passa a Catalunya en relació amb Espanya com una nosa i en tot cas com una qüestió del tot aliena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia