Opinió

A la tres

Autodeterminació majoritària

“Un 78,3% dels catalans volen votar per decidir el futur del país. I el suport entre votants de Cs, el PSC i el PP no és menor

En una setmana en què s’ha visualitzat clarament que l’operació d’escarment contra l’independentisme orquestrada des dels poders de l’Estat després de l’1-O continua en marxa i quan set dels nou presos polítics han vist com se’ls aturava el tercer grau sense cap resolució judicial ferma, el Centre d’Estudis d’Opinió ha fet pública la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política, elaborada entre el 25 de juny i el 21 de juliol. L’enquesta, com sempre, dona multitud de dades, i segurament entre les més destacades hi haurà, com des de fa mesos, l’evolució del suport a l’independentisme. Però a mi m’interessa avui tornar al mínim comú denominador, al dret a l’autodeterminació.

Sí, un dret absolutament demonitzat pels líders polítics unionistes. Repeteixo: pels líders. Aquest últim baròmetre indica que un 78,3% dels enquestats consideren que els catalans tenen dret a decidir què volen ser; és a dir, quin ha de ser el seu encaix a Espanya. A l’altra banda, només un 15,8% hi estan en contra. Però, si s’observa com es reparteix aquesta resposta entre els votants de cada partit, es troben coses ben curioses: un 39,4% dels catalans que manifesten que van votar Ciutadans hi estan d’acord, i un 42,9% dels votants del PP. La xifra puja fins a un 52% en el cas dels votants del PSC; es dispara fins a un 90,5% en el cas dels comuns i no cal dir que voreja el 100% en el cas dels votants de JxCat (referit a la marca amb què els exconvergents es van presentar a les eleccions i no pas al nou partit de Carles Puigdemont), ERC o la CUP.

L’Estat, amb l’A por ellos beneït per la corona, el poder judicial absolutament voxititzat (recorden les crítiques al PSOE quan va triar Dolores Delgado com a nova fiscal general de l’Estat? Com si hagués fet res per evitar que la fiscalia es vulgui erigir en la salvaguarda de la unitat de pàtria seguint les tesis més ultradretanes) ha augmentat la temperatura política i, òbviament, això també l’ha fet augmentar a l’altra banda. Però a hores d’ara encara hi ha una àmplia majoria de catalans que volen exercir el dret a l’autodeterminació. Potser per votar no a la independència. I aquest és l’únic camí possible. Votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia