Editorial

L’Espanya “quasi federal” de Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha utilitzat la reaparició després de les vacances d’estiu per escenificar el seu lideratge en la gestió de la pandèmia de Covid-19 i alhora centrifugar-ne la responsabilitat a les autonomies, després de dos mesos de desconfinament en què la pandèmia ha avançat cap a la segona onada prevista a la tardor. És coneguda l’habilitat camaleònica del líder socialista per canviar de direcció o de discurs sempre que li convé, però no deixa de sorprendre el desacomplexament amb què ara afirma el mateix que fa quatre mesos negava una i mil vegades, com ara que el coronavirus sí que entén de territoris. Així, la mesura estel·lar de la seva compareixença de dimecres va ser la possibilitat d’aplicar un estat d’alarma autonòmic i la va justificar en la diferent incidència de la pandèmia segons el territori i en l’estructura “quasi federal” de l’Estat espanyol, dos elements que va ignorar a consciència durant els primers mesos d’epidèmia.

Llavors va centralitzar les decisions, la gestió i la comunicació en unes rodes de premsa trufades d’unitarisme i uniformes, a costa de recentralitzar competències i a pesar de les reiterades protestes, per exemple, del president Torra o els consellers Vergés i Buch. Sánchez, ara, presumeix de federalisme, encara que en realitat només la iniciativa de l’estat d’alarma i la consegüent erosió política són autonòmiques, mentre que l’autorització per aplicar aquesta eina i el control parlamentari pertinent continuen sent de La Moncloa i del Congrés. La presumpta descentralització també desapareix quan des de l’autogovern català es reclama la gestió del subsidi per afrontar els confinaments del curs escolar, la de la prestació dels ERTO o la del fons europeu de reactivació econòmica. I l’últim retrat d’aquesta Espanya “quasi federal” de Sánchez és el decret amb què ha donat llum verd a la tan reclamada utilització del superàvit municipal; això sí, per confiscar aquests recursos i assumir-ne la distribució, una vegada més, centralitzada des de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia