Editorial

El judici de ‘Charlie Hebdo’

França reviu aquests dies els tràgics atemptats del gener de 2015, quan van morir 17 persones en tres atacs, al setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’, a una policia municipal a Montrouge i al supermercat jueu Hyper Cacher de París, uns fets que van trasbalsar tot el país perquè els autors eren de nacionalitat francesa però demostraven ser totalment contraris a les idees de la societat que els havia educat i vist créixer. El macrojudici del cas va començar ahir amb un total d’onze persones al banc dels acusats, i tres més en rebel·lia, als quals s’acusa d’organització terrorista i de complicitat. Unes acusacions no menors, perquè, com va recordar ahir una de les lletrades del cas, sense la seva col·laboració amb els autors, segurament els atemptats no haurien tingut l’abast que van tenir.

França farà aquests dies un procés de catarsi recordant aquells fets, que vam commoure la societat francesa i el món, perquè l’atac havia estat al cor de la llibertat d’expressió, de la llibertat de consciència i, com ha recordat aquests dies el president Macron, a la llibertat de blasfemar. És a dir, a un dels pilars d’una societat democràtica i avançada com és la francesa, l’antítesi dels postulats de repressió i foscor defensats per Estat Islàmic, l’organització islamista que va celebrar els atacs d’aquell gener i els que hi hauria, encara més sagnants, el novembre següent a la sala Bataclan, també a París.

L’excusa feta servir pels terroristes va ser la publicació per part de ‘Charlie Hebdo’ d’unes caricatures de Mahoma que, justament, la revista, persistent, ha tornat a reproduir en el seu últim número. Però, com es va demostrar mesos després, als terroristes islamistes el que els importava més era fer tant de mal com fos possible, atacant gent innocent pel simple fet que no pensava com ells. La qüestió és saber també si els serveis secrets haurien pogut fer alguna cosa per evitar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia