Editorial

Les línies vermelles de Donald Trump

El president dels EUA, Donald Trump, ha creuat aquesta setmana noves línies vermelles, com si no n’acumulés ja unes quantes de traspassades des que va accedir a la Casa Blanca, ara farà quatre anys. Primer, acusant directament de nou la Xina, sense proves, d’haver provocat la tràgica pandèmia que assola el món des de fa uns mesos. Trump sembla no tenir límits, i encara menys ara que és en campanya electoral, quan es tracta de buscar enemics per a la seva “gran Amèrica”, siguin exteriors, com és el cas de la Xina, siguin interiors, blasmant les protestes per la igualtat racial o acusant de terroristes les manifestacions contra la seva política arreu del país.

Ahir, però, Trump va culminar un camí –que ja feia setmanes que havia iniciat en menystenir el vot per correu i alertant que afavoria els demòcrates– quan va insinuar que no garantirà una transferència pacífica de poder si perd les eleccions presidencials del novembre contra Joe Biden. Amb aquestes afirmacions, Trump enviava un clar senyal als seus partidaris de com actuar si el resultat dels comicis del 3 de novembre vinent no els és favorable. És una variable que no s’havia donat mai als EUA, ni quan Al Gore va perdre les eleccions de l’any 2000 per unes desenes de vots a l’estat clau de Florida, i que obre un escenari incert i perillós, encara més després d’un estiu en què la violència política ha tornat als carrers com feia temps que no es veia.

A tot plegat cal afegir-hi l’amenaça de Trump de portar la qüestió al Tribunal Suprem, un altre front de confrontació política després que hagi quedat vacant un dels llocs vitalicis de la institució, en haver mort fa uns dies la jutgessa progressista Ruth Bader Ginsburg. Trump ja ha anunciat que no dubtarà, i ja té el suport del partit republicà malgrat algunes veus dissonants, a nomenar aviat un nou magistrat, fet que deixarà el tribunal amb una àmplia majoria conservadora i el camí diàfan per ratificar-lo, si calgués, en el càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia