Editorial

El repte polític del virus

La pandèmia és una dificultat objectiva per a qualsevol govern, pel desconeixement científic del virus, l’absència de vacuna, perquè obliga a anar a remolc i perquè el cost de gestionar en vides humanes, col·lapse sanitari i crisi econòmica és demolidor. No obstant això, sempre hi ha un marge per fer les coses amb un cert ordre, coherència, agilitat i la mirada llarga exigible a qualsevol govern. En aquest sentit, és criticable, per exemple, la confusió i la incertesa generades quan un dia l’estat d’alarma no era sobre la taula del govern català i poques hores després es demanava amb urgència, o quan, davant l’emergència de la situació, Pedro Sánchez compareix amb un discurs filosòfic, però dilatava fins diumenge la presa de decisions, o quan dos membres del govern català es contradiuen sobre el tancament de bars i restaurants o sobre la capacitat de confinar els caps de setmana, o quan només era possible l’estat d’alarma amb el comandament de les competències centralitzat i ara són els governs autònoms els que les gestionen, o quan passen els mesos de compte enrere per a la segona onada i no s’han fet els deures legislatius reformant la llei de salut pública per tenir una eina més àgil i eficaç contra el virus que no necessiti d’un ‘artefacte’ com l’estat d’alarma.

El que genera més contrarietat, però, és la lentitud dels governs a l’hora de reaccionar amb recursos i eficàcia a les necessitats que ha generat la pandèmia o les urgències econòmiques que han provocat les restriccions. Per exemple, una atenció primària sobrecarregada i amb un desgast acumulat, que no ha estat prou reforçada de cara al que s’acostava, o unes llistes d’espera quirúrgiques o diagnòstiques que no s’han reduït prou en la pausa entre la primera i la segona onades. I, òbviament, el retard en les prestacions dels treballadors en situació d’ERTO, la lentitud dels ajuts vitals per a les petites empreses o la dels plans de suport als diferents sectors afectats per les restriccions. Aquí els danys són grans i el terreny per millorar, considerable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia