Opinió

opinió

Bernat Solé, Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

Quatre Motors per a Europa

La Covid-19 ens obliga a repensar dinàmiques i línies d’actuació

L’any 1988, amb la integració europea com a rerefons, Baden-Württemberg, la Llombardia, Roine-Alps (avui Alvèrnia-Roine-Alps) i Catalunya van decidir unir esforços per participar activament en la construcció europea i, al mateix temps, internacionalitzar els quatre territoris a partir d’accions conjuntes. Era el naixement dels Quatre Motors per a Europa, una xarxa de cooperació amb voluntat d’incidir en àmbits com l’economia, la innovació o la cultura i que, més de trenta anys més tard, s’ha consolidat com un punt de referència i un model a seguir.

Ens enfrontem ara a un context especial i complex, en el marc de la Covid-19, que requereix més que mai la col·laboració i cooperació entre territoris. La pandèmia ha afectat de ple la nostra vida diària i ha impactat en els nostres teixits socials i econòmics. Darrerament hem viscut una segona onada que ha colpejat la gran majoria de països europeus. Es tracta d’una situació altament complexa que, sens dubte, ens obliga a respondre conjuntament. De fet, la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa que va assumir Catalunya el passat mes de setembre a Milà té com a principal objectiu la recuperació social i econòmica a partir dels efectes de la pandèmia.

Precisament en aquesta línia, des dels Quatre Motors per a Europa es va donar una importància central a la tasca específica per fer front a les conseqüències de la Covid-19. És essencialment aquest l’esperit fundacional de la xarxa i el camí a seguir, des de la cooperació i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques.

L’Agenda 2030, mitjançant els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), és i serà la guia a través de la qual podem fer front a tots els reptes que el present i el futur ens deparen. La reconstrucció de les nostres societats després de la Covid-19 ens ha de permetre superar aquesta crisi des de valors tan fonamentals com la igualtat d’oportunitats i la sostenibilitat.

Des dels Quatre Motors per a Europa ens hem conjurat per avançar decididament cap a l’assoliment dels ODS marcats a escala global, i estimular les cinc grans àrees definides a l’Agenda 2030: el planeta, les persones, la prosperitat, la pau i les aliances. Ho fem, de fet, ja com una aliança de territoris i fent-nos nostra una d’aquestes cinc grans àrees que inclou l’agenda de les Nacions Unides. I ho fem perquè tenim el convenciment que només ens en sortirem si som capaços de sortir-nos-en col·lectivament.

L’Agenda 2030 va intrínsecament lligada al Pacte Verd Europeu, que té com a objectiu la millora del benestar de les persones mitjançant un full de ruta per tal que Europa sigui climàticament neutra d’aquí al 2050. Els Quatre Motors per a Europa hem donat el nostre ferm suport als seus objectius i iniciatives en una declaració recent dels responsables de Medi Ambient als nostres territoris. La Covid-19 ens obliga a repensar dinàmiques i línies d’actuació, especialment en tot allò que fa referència a l’economia circular i la sostenibilitat.

És precisament per aquest motiu que l’hem de considerar un marc indispensable no només per a una recuperació verda dels efectes devastadors de la pandèmica sinó per a aquest canvi de model que passa, entre d’altres, per una transició energètica.

Baden-Württemberg, la Llombardia, Alvèrnia-Roine-Alps i Catalunya tenim clar que la recepta de futur per a les nostres societats va lligada a les persones i al planeta. És el que ens hem autoimposat com a Quatre Motors per a Europa i és aquest, i només aquest, el camí que donarà resposta al repte global que tenim com a societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia