Opinió

opinió

Fa fred, ‘porco governo’

El debat sobre el cost de la factura elèctrica és com el Guadiana, apareix i desapareix amb el temps. Amb el temps que fa, volem dir. A finals del 2013, feia fred, com ara, i per tant la demanda de consum elèctric va pujar força. Però els preus de l’energia elèctrica encara van pujar més. Massa. Va ser el detonant perquè el govern del PP d’aleshores es decidís a canviar el mètode per fixar-ne el cost –de tot plegat també en va resultar una multa de 25 milions d’euros a Iberdrola, acusada d’inflar els preus. Així doncs, les qüestionades subhastes trimestrals Cesur van deixar pas a la tarifa regulada PVPC (preu voluntari al petit consumidor) per potències inferiors a 10 kW, en què el preu kWh es calcula cada hora i depèn, d’entre més coses, de la demanda. Aleshores, quan fa fred la demanda puja i han d’entrar en funcionament més centrals de cicle combinat de gas, que produeixen a un preu més car que les nuclears o les renovables, amb l’afegit que aquests dies el preu del gas ha pujat. Cal dir que la producció de les renovables en temps de fred i poc vent és moderada.

I les queixes no s’han fet esperar. Segons dades de Facua-Consumidors en Acció, aquest principi d’any el cost s’ha incrementat en un 27%, i demana al govern que actuï per evitar aquests augments, que perjudiquen els qui tenen les tarifes PVPC del mercat regulat, que són, més o menys, un 40% dels consumidors. La resta ha contractat el subministrament elèctric a comercialitzadores del mercat lliure, que ofereixen un preu kWh fix i, per tant, no els afecta la pujada.

Tenim, doncs, que tot i que el percentatge del cost de la factura a causa del consum d’energia és només aproximadament del 35% del total, el preu a pagar serà per a molta gent, mentre no canviï el temps, més alt del normal. Allò que diuen els italians de “Piove, porco governo” es podria aplicar al govern espanyol del PP, que amb la reforma que va fer no va millorar gaire la situació anterior, i al govern actual del PSOE, que ha estat incapaç, almenys fins ara, de corregir el problema i contrarestar les pujades a causa de les condicions climàtiques. També és cert que des de diversos sectors es reclama fa temps la reducció del cost de la part fixa (peatges, impostos, etc.), que fa que a l’Estat espanyol la factura elèctrica sigui de les més cares d’Europa. Així doncs, és evident que, tot i que sembla que el govern, arran de les protestes, està parlant de fer accions correctores, la solució estable ha de venir, entre altres coses, per un augment important de les renovables, que són les de producció més barata i, a més, no contaminen.

És clar, doncs, que a banda del cost cal apostar per les renovables pel que representen en la lluita contra el canvi climàtic i l’escalfament del planeta. Tant a l’Estat com a Catalunya s’han fet canvis legislatius per afavorir-ne la implantació, ja sigui per les instal·lacions d’autoconsum –que redueixen la demanda general– com per les destinades a la producció de gran consum, com els parcs eòlics. La UE té fixat l’objectiu que el 32% del consum total d’energia final bruta sigui d’origen renovable per al 2030. Caldrà prémer l’accelerador. Segons l’Idescat, el 2017 a Catalunya era del 8,5%; al conjunt de l’Estat, del 17,5%, més d’un terç del qual és d’origen hidroelèctric, i a la UE també és del 17,5%. Finalment, s’ha d’apostar clarament per la rehabilitació de l’edificació, tant la residencial com la no residencial (naus industrials, poliesportius, hospitals, etc.), per augmentar-ne l’eficiència energètica i potenciar l’autoconsum. Tot ha de sumar perquè en un futur no gaire llunyà, quan faci fred, ningú se’n recordi, del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia