Opinió

Pell de sap i iogurt de mànec

Una oient ens ho va comunicar a El món a RAC 1. Deia que al Caprabo feien una oferta de “meló de pell de sap” i ho corroborava amb una fotografia. De seguida van arribar tot de missatges que atestaven el mateix nyap lingüístic als Caprabo-Eroski de tot Catalunya. He entrat en un Caprabo i, en efecte, m'he topat nas a nas amb el cartell de l'esguerro. Un cop d'ull a l'establiment revela que la resta d'indicacions no s'aparta gaire del xampurreig habitual dels súpers i els hípers, una mena de broc gros que sembla emparar-se sempre en la bona voluntat.

És cert, però, que al costat d'unes insondables rodajas de marrajo (?), he trobat més paraules normalitzades que no esperava: orada (no dorada), camussa (no gamusa), cors d'enciam (no cogollos), escopinyes (no berberetxos), aranges (no pomelos)... I els alvocats, per sort, no eren advocats.

Mentrestant, anuncien per megafonia la promoció de la casa anomenada Benvingut Nadó que consisteix a regalar una canastreta als nounats. Canastreta? D'on ha sortit aquesta paraula? Des de quan el conjunt de roba i complements que necessita un nadó es diu canastreta? És un calc flagrant de canastilla que Caprabo s'ha encarregat de divulgar en lloc del tradicional bolquers. Un dels significats del plural bolquers és –o era, perquè ja li han cantat les absoltes– exactament aquest.

No sé per què la versió normalitzada del meló de què parlem és pell de granota. En les llengües del nostre entorn sempre s'esmenta el gripau, que té una pell rugosa (peau de crapaud, pelle de rospo, pele de sapo, toad skin…). Però catalanitzar i escampar sapo com a sap és un delicte. Una vegada vaig portar a l'emissora una safata d'uns fruits anomenats chinchos. Així constava a l'etiqueta, però volia dir gínjols. Avall que fa baixada. Els oients d'El món a RAC 1 m'envien més ofertes de pell de sap a d'altres cadenes comercials. I més violacions de la mateixa mena, com aquestes: “Al Sorli hi vaig trobar una tonyina baixa en sal que deia: “Vaig en sal”, “Al Consum és l'únic súper on trobem el iogurt de mànec”. Això mateix. Ara li fan el mànec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia