Editorial

L’electricitat fa tremolar el govern espanyol

L’escalada imparable del preu de l’electricitat, que aquesta setmana ha triplicat el que tenia fa exactament un any, no només és un enorme problema per a milers de llars, empreses i autònoms i una amenaça per a les famílies més vulnerables, sinó que s’ha convertit en el principal focus de fricció entre els dos socis de coalició al govern espanyol, el PSOE i Unides Podem. La tensió entre les dues formacions ha estat tan evident que no s’ha quedat en els discursos encreuats entre les vicepresidentes de Transició Ecològica, Teresa Ribera (PSOE), i de Treball, Yolanda Díaz (Podem), sobre la necessitat i la legalitat de fixar un topall al preu de l’energia elèctrica nuclear i al de l’energia hidràulica com a mesura de xoc per contenir l’escalada del preu. També ha deixat una relliscada important de la ministra portaveu del govern, María Jesús Montero, culpant del problema i de l’alarma social que està generant els mitjans de comunicació per fer la seva feina, que és informar de les successives pujades del preu de l’electricitat i dels nous sostres històrics que ha marcat en les últimes setmanes.

El problema es pot fer més gran encara perquè, mentre que el PSOE s’ha quedat en el discurs contemporitzador, en el respecte escrupolós als marges de beneficis de les elèctriques i en promeses sense cap impacte real en el preu final de l’electricitat, més enllà d’una rebaixa de l’IVA, Podem ha agafat la bandera dels interessos dels ciutadans i les petites i mitjanes empreses entrant dijous passat al registre del Congrés dels Diputats una proposició de llei per crear una empresa pública d’energia elèctrica que assumeixi les concessions de centrals hidroelèctriques que hagin caducat i impulsi noves instal·lacions d’energia renovable, com a eina estructural per poder controlar el preu de l’energia elèctrica. És probable que la iniciativa no superi el tràmit parlamentari, però Pedro Sánchez i el PSOE hauran de tornar a formar bloc amb el PP i Vox per frenar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia