Editorial

La crisi de les matèries primeres

Greu preocupació a tots els àmbits del món industrial i manufacturer català i, per extensió, de la resta d’Europa, per la crisi d’abastiment de diferents productes i matèries primeres, que ha provocat, de rebot, un important encariment d’algunes d’aquestes, com ara el ferro, que ara costa un 54,6% més, i els plàstics, que s’han apujat un 42,5%. La crisi es produeix, sobretot, arran de la pandèmia i de l’aturada de les explotacions i la producció arreu del món, però principalment a la principal fàbrica del món, que és la Xina. A tot plegat, s’hi ha d’afegir la crisi de l’energia, amb els preus disparats des de fa setmanes. La situació ha provocat una enorme incertesa entre els empresaris, molts d’ells ja prou tocats després dels mesos de confinaments i mesures restrictives. És una situació greu que tothom desitja que no s’allargui en el temps i que posa en evidència la gran dependència catalana i europea de tercers països, producte de polítiques de deslocalització que s’han de revertir. Ja va passar durant la pandèmia quan va quedar en evidència que molt poques empreses europees fabricaven mascaretes, guants i altres materials de protecció contra el virus.

De moment, en la majoria dels casos, els augments de costos s’han traslladat de manera encertada al marge de benefici i seria important que això es pogués mantenir així i que no es castigués els treballadors o els clients finals, en definitiva, els consumidors. Ara bé, fins quan els empresaris podran retallar marges? Aquesta és una de les grans preocupacions a les fàbriques perquè, si bé ara mateix la previsió és que els preus baixin en els pròxims mesos i es recuperi aviat l’abastament dels productes, res és segur en l’incert context global actual. En tot plegat cal un paper clau de les institucions, tant de la Generalitat com de l’Estat, que haurien d’aprofitar els fons europeus postpandèmia per reforçar la indústria i fer que aquesta sigui més sòlida i diversificada i, sobretot, que torni a ser un sector clau del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia