Editorial

De les restriccions als reptes

La decisió del govern d’aixecar a partir de demà la majoria de restriccions per la pandèmia de Covid-19 és una magnífica notícia per a sectors com ara la restauració, la cultura i l’esport a l’aire lliure, que podran recuperar la plena activitat sense límits horaris i d’aforament, però també ho és per a tota la societat, que aspira a recuperar els graus de llibertat i de normalitat que tenia abans que el coronavirus ho posés tot cap per avall. Un cop més, les dades epidemiològiques han estat la guia dels responsables de Salut per fer aquest pas endavant amb seguretat i és aquesta mateixa lògica de rigor i prudència la que convida a recordar als ciutadans que la pandèmia encara hi és; simplement hi hem posat una barrera, que és la vacunació massiva, que encara no és completa (73% de la població a Catalunya), ni és universal (molts països estan lluny o molt lluny d’aquest nivell d’immunització), ni farà desaparèixer completament el virus.

El recordatori no modifica la radiografia optimista d’avui, però sí que insta a continuar respectant la normativa Covid vigent pel que fa a les restriccions ara ja mínimes i a l’ús de la mascareta en interiors i aglomeracions, i de mesures d’higiene. La recuperació d’espais de normalitat no ha de ser coartada per oblidar la responsabilitat individual i social, de la mateixa manera que el govern ha de mantenir-se en guàrdia tant per assolir el final de la pandèmia com per no fallar en els reptes de la postpandèmia. Reptes com ara muscular de nou el sistema català de Salut per reparar-ne les mancances i insuficiències evidenciades durant la crisi; reptes com ara invertir amb més determinació en investigació i en salut pública tant per avançar en la prevenció de situacions similars en el futur com per corregir les coses que no s’han fet prou bé, i també reptes com ara aprofitar l’experiència viscuda per consensuar protocols que permetin anticipar i millorar les decisions a prendre en el cas que es repeteixi una altra crisi sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia