Opinió

opinió

Lliçons de carrossaire

El Carroussel tornarà als carrers de Palafrugell el 5 de juny vinent

Els organitzadors de les Festes de Primavera de Palafrugell van donar, fa unes setmanes, una bona nova molt esperada (des de fa anys) pels pencaires que fan possible el Carroussel Costa Brava: la creació de l’Escola de Carrossaires, la tardor vinent. El Carroussel, que tornarà als carrers de Palafrugell el 5 de juny vinent, després de dos anys pandèmics d’aturada, és l’esdeveniment més important de les Festes de Primavera i el que implica més gent. Centenars de persones preparant, durant mesos, l’acolorida i agradablement sorollosa desfilada de carrosses: els artesans i artesanes que les construeixen i hi donen forma, la gent que prepara les disfresses, el maquillatge i les coreografies de les comparses, i els incondicionals que donen suport a tot el procés.

Seixanta anys farà, enguany, que la vila s’omple de màscares, color, disfresses, confeti i rauxa carnavalesca. I és que el Carroussel va sorgir, l’any 1963, de la imaginació de joves palafrugellencs que no es van resignar a les prohibicions del règim imperant i van tirar endavant, sota la tapadora de Festes de Primavera, la disbauxa que llavors no es podia celebrar per Carnaval. Es recuperava així, de mica en mica, una parcel·la de llibertat. Des de fa sis dècades, milers de palafrugellencs i gent dels pobles propers s’han engrescat en aquesta expressió d’artesania i cultura popular. L’escola donarà encara més notorietat a una activitat que va néixer de manera amateur, però que, amb els anys, s’ha perfeccionat de tal manera que les carrosses i comparses que s’exhibeixen tenen una qualitat artesanal molt alta, i, a més, l’esdeveniment ha estat nomenat recentment element festiu tradicional d’interès nacional.

Davant de tot això, cal ser ambiciosos i donar a la nova escola l’empenta necessària. No es tracta tan sols de fer alguns tallers al llarg de l’any, sinó que s’hauria de buscar la manera de convertir aquest art après i acumulat en una pràctica continuada per a qui s’hi vulgui dedicar. Per què, d’artesans, no n’anem precisament sobrats, i els carrossaires fa anys que treballen la fusta, el ferro, el guix, la pintura i altres materials, amb destresa. Fa falta una escola com cal, dirigida a formar les noves generacions que heretaran el Carroussel, és clar, però també a enaltir una forma d’artesania molt agraïda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia