Opinió

l'entrevista

“El nostre globus et pujarà a l'estratosfera”

Per què, aquest repte de crear un baló o globus estratosfèric que pugui transportar persones a l'espai?

Perquè és la forma més segura, econòmica i ecològica de fer arribar l'experiència visual dels astronautes a tots els públics.

I quan creu que podria ser una realitat?

Ja als anys trenta hi havia persones que ho feien. Per raons polítiques, els treballs en globus tripulats d'espai proper es van acabar el 1961. Pensem que a partir del 2013 podríem tenir clients que hi pugin.

I fins a quina altura s'enlairarà?

Més enllà de trenta quilòmetres, fins a trenta-sis, més o menys. Per entendre'ns, el doble d'alt que volava el Concorde i el triple del que vola un avió de passatgers.

Quant pot costar aquesta experiència?

Al voltant de 110.000 euros per persona per als primers vols. És una quantitat que no té res a veure amb els 35 milions que va pagar l'última persona que va voler pujar a veure el planeta blau, que va ser el fundador del Cirque du Soleil.

El fenomen de la crisi el perjudica, a l'hora de trobar inversors?

Mai no és fàcil, trobar inversors en un projecte que per la seva singularitat es percep com d'alt risc. La crisi no complica les coses especialment, més aviat corregeix l'errònia percepció que altres sectors eren de baix risc, i ara hem vist que tenien un risc molt significatiu.

M'agrada que l'hagi volgut projectar des de Barcelona.

I a mi també. Barcelona és on visc i és una ciutat fantàstica per la dimensió que té, i és un bon punt de partida per iniciar reptes com aquest. Té una tirada internacional molt important, i per això la gent de l'estranger té ganes de venir-hi a treballar uns anys.

I el nom de Bloon?

En anglès sona molt semblant a balloon, “baló” o “globus” en anglès. També recorda el verb bloom, “florir”. Així és que mitjançant el nom de Bloon volem fer florir la consciència planetària.

Quan pensa que hi haurà transports públics a l'espai?

Ara com ara, tots els transports a l'espai han estat públics. És a dir, finançats i propietats dels estats. El que m'agradaria veure és que tingués un accés universal, no restringit. Em preocupa menys si és a través del sector públic o privat, o en col·laboració.

I decidit com a empresari a respectar el medi ambient.

L'empresa mare que desenvolupa Bloon es diu Zero2infinity. El zero hi és per la nostra vocació de fer les coses amb impacte ambiental que sigui nul.

Ha tingut una trajectòria espectacular i d'alt nivell mundial: l'Agència Espacial Europea (ESA), França i el MIT de Boston. Aprendre i aprendre?

S'aprèn a tot arreu, però sobretot durant la infància. Si jo no hagués tingut l'exemple a casa, ja que el pare era astrònom, ho hauria tingut molt més complicat.

I com a territori, en què hem de millorar?

Que la prosperitat i el benestar dels que vivim aquí siguin les nostres prioritats, perquè ara estan en joc. Per això em sembla essencial que cadascú assumeixi la seva responsabilitat i que deixem de buscar excuses externes per a tot el que no ens agrada.

Assolirem aquests reptes?

Sóc optimista, ens costarà més o menys, però la selecció natural s'imposarà.

Quan el globus s'enlairi, en qui pensarà?

En tothom que l'ha fet possible: treballadors, familiars, amics, etc. I és que el nostre globus et pujarà fins a l'estratosfera.

Com s'ha de veure la Terra des d'allà?

Blavosa, corba, bella i delicada, sola enmig del negre buit inhòspit de l'espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.