Opinió

opinió

Girona i els Pastorets

Quan falta el líder i l’esforç i la dedicació són tan exigents és difícil continuar

Els Pastorets a Girona es van començar a representar al col·legi La Salle, a la postguerra; qui i per què ho va promoure no és el que ara mateix m’ocupa, es va començar a fer teatre, per distreure la gent, des d’una escola. En Joan Ribas havia nascut pocs anys abans, de ben petit com a alumne de l’escola ja hi va participar. Va ser uns anys més tard, quan ell ja no estudiava a La Salle, que la seva implicació als Pastorets va créixer i hi va anar desenvolupant diverses funcions fins a arribar a ser-ne el director. A la dècada dels seixanta, els avenços tecnològics de l’època i els canvis de dinàmiques socials van fer que hi hagués la necessitat d’evolucionar. En aquell moment, el 1968, es va plantejar la participació de les dones als Pastorets, proposta que, aleshores, els monjos de La Salle no varen acceptar, i aquest va ser un dels motius pels quals es van aturar les representacions durant anys, i si es representava era perquè venien a Girona grups de fora.

Va ser l’any 81 quan va néixer el Grup Proscenium, impulsat per en Joan Ribas i els germans Masó. S’aconsegueix reprendre els Pastorets fets a Girona i es representen al Teatre Municipal. Es va passar per moments meravellosos i d’altres de complexos, com els cinc anys que el Municipal va estar tancat per reformes i les representacions es feien a Sant Domènec.

Els Pastorets de Proscenium i d’en Ribas ja no hi són. L’any 2021 es va morir en Joan Ribas, ara fa una any encara es va poder gaudir de les representacions al Teatre Municipal dels Pastorets gràcies a la implicació de molta gent, a la de la família Ribas i a la del grup Proscenium. Però quan falta el líder i l’esforç i la dedicació són tan innegablement exigents és difícil continuar. Gràcies per tot. Però no podem obviar que hi ha gent de gran experiència, amb trenta anys de les seves vides representant els Pastorets, amb talent, els deixarem perdre? Potser l’Ajuntament podria trobar la fórmula amb Proscenium per reactivar l’obra.

De moment, els gironins tenim la sort de poder gaudir dels Pastorets al centre cívic de Sant Narcís, organitzats per l’associació de veïns del barri. N’ofereixen tres úniques representacions, sempre amb localitats exhaurides. Una vegada més la gent de barri s’esforça i treballa per mantenir les tradicions. Bon Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia