Opinió

Keep calm

Mentides i cintes de vídeo

La llei mordassa és la reforma de la llei de seguretat ciutadana que limita de manera desproporcionada l’exercici dels drets fonamentals. Va introduir tot de conductes sancionables. Quan un policia considera que algú, per exemple, no l’ha tractat amb respecte, el denuncia. La multa la imposa l’autoritat governativa, que acostuma a donar més credibilitat a la versió policial que a la ciutadana. Així que l’afectat es veu obligat a pagar una sanció que no acostuma a ser inferior a 600 euros, sense possibilitats reals de defensa. Cal pagar amb independència que s’hi recorri posteriorment davant els tribunals. I, fins i tot en cas de recurs, en el procediment que examina si la multa està ben o mal posada, el ciutadà té moltes menys garanties per defensar-se que en un assumpte penal. El cost i la durada del procediment judicial fan que, a la pràctica, les multes que imposa la policia vagin a missa.

Amb la pandèmia va ser un festival. El carrer era seu. Només l’any 2020, la policia va imposar un quart de milió de multes per desobediència. Però això encara, perquè hem conegut el cas d’un jove acusat el 2020 d’haver atacat un grup de Mossos durant un toc de queda. I resulta que no. I que quatre Mossos s’asseuran a la banqueta dels acusats per haver-lo agredit sense cap raó. Bé, potser va ser perquè era “sud-americà”, com van posar a l’atestat. Atestat que van falsejar. Sort que algú estava gravant des d’un balcó del Raval. Perquè els que li van pegar van ser ells. I molt. Formaven part de la unitat de suport als antiavalots. Devien trobar a faltar l’adrenalina. El noi ha passat dos anys imputat per un delicte que no va cometre: atemptat als agents de l’autoritat. Si no fos pel vídeo, estaria en un procés penal basat en la paraula dels policies que el van agredir. Però vaja, no passa res, perquè ja sabem que la policia sempre diu la veritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia