El lector escriu

No agafeu el cotxe

Si a qualsevol dels conductors que formen cues cada dia a la C-58 o a qualsevol altre via els preguntéssim per què agafen el cotxe, les respostes es podrien resumir en dues: no tinc cap altra forma d’arribar a la feina o als estudis, atès el lloc on visc, els horaris o el lloc on haig d’anar; trigo menys que agafant transport públic. El primer argument estaria justificat, el segon, gens, i té relació directa amb la greu problemàtica de la contaminació i de les malalties que causa. Afegim-hi que el 80% d’aquests cotxes els ocupa només el seu conductor.

La llibertat individual absoluta per desplaçar-nos en cotxe quan i com volem s’ha de revisar quan es tracta de moure’ns per les àrees metropolitanes i les seves zones d’influència. I ha de començar per la reflexió madura de cadascun de nosaltres i no esperar que les autoritats ens prohibeixin circular. Ja serà tard. Ja no té sentit agafar el cotxe tot sols, ser un gra de sorra de l’empudegament global tenint a l’abast trens, metros i busos, encara que agafar-los ens comporti trigar més. Mitja hora més és el temps que es considera raonable pels entesos nòrdics en matèria de circulació viària i sistemes de transport públic eficient.

El transport públic actual encara és millorable però ja hi ha una oferta variada i accessible que ben programada permetria que el 60 per cent dels vehicles que circulen entre setmana no ho fessin. Els qui tenint alternatives reals d’usar el transport públic, sol o combinat amb els de diferents operadors, encara que triguem una mica més, no els agafem, hauríem de sentir-nos culpables d’agafar el cotxe cada matí. Ens hi va la nostra salut i la dels qui agafen el transport públic.

Sabadell (Vallès Occidental)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia