El lector escriu

Conservar la torre circular de la Bisbal

El dia 13 de setembre Patrimoni prendrà una decisió sobre la torre circular que s’ha trobat a les obres del carrer Ample. Sembla que no hi ha alternativa a tapar-la i potser marcar la ubicació d’alguna manera perquè els passejants sàpiguen que en aquest lloc hi havia la torre rodona que ha destorbat les obres del carrer Ample.

Aquesta torre no és una més de les que hi havia, donat que era única pel fet de ser circular, i el més important és que era la seu del Consell de la Vila, o dit d’altra forma, l’antecedent de l’actual casa del consistori. Això, per si sol, ja valdria per a fer-la visible. Durant anys es va creure que aquesta torre tenia la ubicació a la plaça de la Llibertat, ja que no constava cap altra referència que unes possibles propietats que eren del Consell, i això va fer interpretar a un dels millors historiadors locals de la Bisbal, en Jordi Frigola, que era aquest el lloc correcte.

La muralla de la Bisbal actualment només té visible la torre del portal de la Riera, on a principis del segle XX Rafael Masó va fer la plaça que hi ha entre aquesta i el Pont Vell. És a dir, la manca de restes de la muralla visibles i la importància del seu ús fan que la torre del Consell sigui un monument digne de ser visible. Però a més hi ha un detall que es pot interpretar a la vista de les restes: sembla que pràcticament tota la torre excedeix la muralla, amb la qual cosa es podria pensar que més que una torre seria una barbacana, i així també seria única a la Bisbal (quedaria per saber la zona del carrer del Bisbe que està avançada a la muralla i no queda clar el perquè).

Les excepcionalitats d’aquesta torre fan, al meu entendre, necessària la seva visibilitat, donat que, independentment de les pedres que la conformen, assenyalen l’origen del poder local de la ciutat. I ja se sap que, com va dir el cantant, qui perd els seus orígens perd la identitat.

La Bisbal d’Empordà

(Baix Empordà)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia