El lector escriu

Imperialisme Invasor

El dissabte passat, dia 28, a la nostra televisió, TV3, i en el programa Preguntes Freqüents, ens acompanyà un professor de la Universitat de Berkeley, Califòrnia, del qual no recordo el nom. Aquest convidat demostrà conèixer molt bé el fons del problema que patim la nació catalana fent-ne una exposició clara i sense embuts.

No es tracta aquí de comentar al detall el seu criteri sobre el tema, però sí que vull recalcar el que va dir diverses vegades sobre l’imperialisme castellà. El problema que té la nació catalana és que els castellans tenen encara una certa nostàlgia del seu imperio, aquell que la història ens va demostrar que estava sostingut per uns peus de fang, i per això va caure abans que cap altre. Però ells tenen ficat al cap allò que encara no fa pas gaire temps un personatge de la seva intel·lectualitat ens va recordar, aquest digué públicament: “Cataluña es nuestra por derecho de conquista.” Això, ho tenen ben assimilat la gran majoria, encara que en el fons en altres qüestions puguin ser raonables i molt bones persones...

Aquí hi ha el fons de la qüestió. Aquest raonament és senzillament imperialisme. En molts casos, quan l’emigrant que respectem com a persona quan respecta el país que l’acull, no és cap altra cosa que imperialista invasor quan ens nega aquest respecte. Per altra banda, al cap de 300 anys de viure sota aquesta dominació, molts catalans encara no s’han despertat i els sembla un estat de coses natural.

El que no entenc és que sembla que hi hagi una consigna d’amagar aquesta qüestió –“imperialisme castellà”–; intel·lectuals, periodistes, polítics... tothom divaga per no parlar-ne.

La Palma de Cervelló (Baix Llobregat)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia