El lector escriu

Eutanàsia passiva

En medicina a vegades és més important deixar de fer que fer. Quan la vida no té sentit, quan el pacient ha perdut l’autonomia i s’enfronta amb una agonia de mal comportar, és quan humanament i mèdicament resta tot per fer. L’eutanàsia passiva no deixa de ser una realitat, una actitud mèdica per salvaguardar el pacient d’una dolorosa agonia. Tractar el dolor més enllà de la lògica igual que l’angoixa, no comporta per als professionals de la medicina cap tipus de remordiment. Tractem el dolor prescindint de si escurça la vida, aquesta no és la nostra intenció. En canvi, la distanàsia, acarnissament del pacient per un fals pretext d’egoisme, no deixa de ser una actitud molt més greu que la mateixa eutanàsia.

L’eutanàsia té uns límits, una línia molt fina que traspassar-la en segons quina direcció estaríem parlant d’homicidi. La deontologia mèdica ens marca uns protocols d’obligat compliment, no tractem malalties, sinó persones que pateixen una malaltia. Tenir cura dels pacients i de les seves famílies, i sobretot quan la vida no té recorregut possible. Les cures pal·liatives són l’aixopluc més digne per afrontar la mort. Quan un pacient es mor, les famílies ho agraeixen amb paraules que van més enllà dels sentiments o amb una forta abraçada. Amb més de cinquanta anys d’exercici, encara és hora que un pacient em demani l’eutanàsia activa. Sí que m’han demanat no patir dolors i superar l’angoixa i tenir cura de la família.

El gran dubte s’emmarca en determinades malalties discapacitants, processos mòrbids en què el pacient necessita l’ajuda permanent d’altres persones per poder sobreviure a la seva discapacitat. Per exemple l’esclerosi lateral amiotròfica, la tetraplegia, etcètera, malalties que delimiten la fina línia entre el sí i el no.

Malgrat tot, un tema polític no pot obligar cap metge a trencar el dret a l’objecció de consciència. Preservar la vida dels nostres pacients i ajudar-los a morir amb dignitat és el marc que defineix, el que engloba la nostra professió.

Sant Just Desvern (Baix Llobregat)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia